Τα κυπριακά κόμματα ζητούν εκδίωξη του Ντάουνερ




Λευκωσία: Νέο γύρο αντιδράσεων κατά του Αλεξάντερ Ντάουνερ πυροδοτούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Αυστραλό αξιωματούχο να διαφωνεί με το διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου στο Κυπριακό, που αποτελεί εκφρασμένη θέση και όρο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστηρίζοντας ότι μια ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ενδεχομένως να μη βοηθούσε τη διαδικασία.

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις πληροφορίες που φέρουν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, να απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Ομήρου: Κλιμάκωση της συμπεριφοράς του Ντάουνερ

Την εκτίμηση ότι η παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ όχι μόνο δεν υποβοηθά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση, αλλά στην πραγματικότητα ενθαρρύνει την όξυνση και κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ντάουνερ να έχει αποστείλει επιστολή προς την ΕΕ υποστηρίζοντας ότι η ενεργότερη εμπλοκή της στο Κυπριακό ίσως να μη βοηθήσει την όλη διαδικασία, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως αν πράγματι η πληροφορία αληθεύει, ότι δηλαδή ο κ. Ντάουνερ παρενέβη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποτραπεί ο διορισμός ευρωπαϊκής προσωπικότητας που να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, «τότε πρόκειται για μια κλιμάκωση της συμπεριφοράς του κ. Ντάουνερ» ο οποίος, όπως πρόσθεσε, «ούτως ή άλλως έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι παρόλα αυτά ο κ. Ντάνουνερ παραμένει Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η θέση της ΕΔΕΚ για το θέμα είναι πολύ καλά γνωστή, «ότι θα πρέπει επίσημα να τεθεί το θέμα, διότι η παρουσία του δυστυχώς, όχι μόνο δεν βοηθά στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για οποιαδήποτε εποικοδομητική διαπραγμάτευση αλλά δια πράξεων, παραλείψεων και δια διαγωγής στην πραγματικότητα ενθαρρύνει την όξυνση και κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Λάβρος ο κ. Τορναρίτης εναντίον του Ντάουνερ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε σήμερα πως αν ευσταθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρέμβαση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ προς την Κομισιόν με στόχο την αποτροπή διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, τότε «προφανώς θέτει ο ίδιος εκ προοιμίου ως έκπτωτη την παρουσία του στην Κύπρο».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, στη Λευκωσία, στην οποία εκπροσώπησε τον ΔΗΣΥ και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να έχει στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία αναφέρει ότι ίσως δεν θα βοηθούσε ο διορισμός απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο κ. Τορναρίτης, αφού πρώτα υπέδειξε ότι ο κ. Ντάουνερ θα πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητος αξιωματούχος της διεθνούς κοινότητας στην  Κύπρο, δήλωσε πως αν ο κ. Ντάουνερ προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια «προφανώς θέτει ο ίδιος εκ προοιμίου ως έκπτωτη την παρουσία του στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα σχετίζονται με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και τις πληροφορίες που φέρουν την Τρόικα να εμμένει στις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως είναι καλά γνωστό ότι η συγκεκριμένη πρόνοια βρισκόταν στο πρώτο Μνημόνιο και επεκτεινόταν προνοώντας πως αν η κατάσταση πραγμάτων οδηγηθεί στο σημείο που δεν θα εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος τότε θα προχωρούσε η αποκρατικοποίηση ή μετοχοποίηση των τριών συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχής Λιμένων Κύπρου).

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα συζητήσει τα πάντα και θ’ αποφασίσει για το δημόσιο συμφέρον. «Χάριν του δημοσίου συμφέροντος και όχι χάριν λαϊκίστικων ή άλλων συνθημάτων»,  είπε.

Σε ό,τι αφορά την επέτειο του ΟΧΙ ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι πως «αν πετύχουμε την ενότητα στους στόχους και τη στρατηγική μπορούμε να χτυπήσουμε από τη μια την οικονομική κρίση και να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας που είναι και  ο κορυφαίος εθνικός μας στόχος».

Το ΑΚΕΛ περιμένει ενημέρωση…

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με τις επαφές του στις Βρυξέλλες και τις όποιες εξελίξεις γύρω από το θέμα της εκπροσώπησης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού ζητά το ΑΚΕΛ, δια του Εκπρόσωπου Τύπου του Γιώργου Λουκαΐδη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, στην οποία εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ να έχει αποστείλει επιστολή προς την ΕΕ, αποθαρρύνοντας την να εμπλακεί ενεργότερα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί  τί ακριβώς έχει πράξει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και σημείωσε ότι από την πλευρά του ΑΚΕΛ δεν συνηθίζεται να γίνεται σχολιασμός στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών.

«Πρέπει νομίζω να μας ενημερώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία,  γιατί είχε επαφές κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες,  οπόταν και αυτή η ενημέρωση θα είναι χρήσιμη για να έχουμε συμπεράσματα στο ζήτημα το οποίο τίθεται, δηλαδή της εκπροσώπησης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, και επανέλαβε ότι προτού υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα σχετίζονται με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, η οποία, κατά το δημοσιογράφο, φαίνεται να εμμένει στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι αποτελεί καθήκον «να αγωνιστούμε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες είναι αδιέξοδες, οδηγούν σε εκποίηση τον εθνικό πλούτο και στο τέλος της ημέρας οδηγούν σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση το λαό μας όπως συνέβηκε και στις άλλες περιπτώσεις που η Τρόικα παρενέβη με τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας».

«Μέρος της αντίστασης του κυπριακού λαού, των εργαζομένων θα πρέπει να είναι και η αντίσταση στο ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι γνωστές και ότι το κόμμα συντάσσεται μαζί με τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του κυπριακού λαού ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας.

Σε ό,τι αφορά την επέτειο του ΟΧΙ ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «τα μηνύματα της εποποιίας του ’40 και της εθνικής αντίστασης ενάντια στο χιτλεροφασισμό είναι μηνύματα ενότητας, αντίστασης και αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας» αλλά και «μηνύματα ενάντια στο μνημονιακό ζυγό και τις πολιτικές που τον συνοδεύουν, πολιτικές σκληρής λιτότητας που οδηγούν σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση το λαό μας».

«Είναι επίσης», πρόσθεσε, «μηνύματα αγώνα και αντίστασης απέναντι στην αναβίωση των ιδεολογημάτων του φασισμού και του ναζισμού τα οποία δυστυχώς βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα και έχουν παρουσιαστεί και στην Κύπρο».

Και οι υπόλοιποι…

Ανέκαθεν ο κ. Ντάουνερ ήταν εκτός προδιαγραφών, δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Είναι η ώρα, τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία να αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τη συμπεριφορά του τείνει να καταντήσει ο ίδιος πρόβλημα για το Κυπριακό.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, ο Ανδρέας Μασούρας τόνισε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι προκλητικές και κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να καταγγείλει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

ΠΗΓΗ: www.cna.org.cy – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: