Ο Ομπάμα κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στο Λευκό Οίκο




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη και ενώ την Πέμπτη εκπνέει η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα (9.25 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Ο Τζακ Λιου ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων  του αμερικανικού χρέους.

Το απόγευμα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να εμφανιστεί καθησυχαστικός προς τους πολίτες, καθώς συνεχίζονταν οι πολιτικές συνομιλίες για να αποφευχθεί η πιθανότητα αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι προσδοκά το δημοσιονομικό αδιέξοδο να επιλυθεί.

Ο Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο WABC της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η κίνηση προς μια δικομματική συμφωνία στη Γερουσία τον κάνει να πιστεύει πως σημειώνεται πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα.

«Η προσδοκία μου είναι ότι οδηγούμαστε σε λύση, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας επίσης ότι έχει προειδοποιήσει τους γερουσιαστές, για την κρισιμότητα της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ: White House, Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: