Οι “φωτιές” που έβαλε ο Ασμουσεν στην Ελλάδα




Στις δηλώσεις Asmussen ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να περικόψει περαιτέρω τον προϋπολογισμό το 2014 και ότι οι πιστωτές θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αναφέρεται ανταπόκριση της Matina Stevis με τίτλο «Greece Bailout to Fall Short, ECB Official Says» για την WALL STREET JOURNAL.

Το μέλος της ΕΚΤ εκτιμά το ποσό που υπολείπεται σε €5 με €6 δις και τόνισε ότι είναι σημαντικό να κλείσει. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υπάρχει πράγματι χρηματοδοτικό κενό, που δεν σχετίζεται ωστόσο με τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό και δεν είναι σημαντικό ως ποσό, ενώ σημείωσε πως δεν γίνεται λόγος για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, πως δεν είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων και πως ο Jörg Asmussen δεν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του κεκλεισμένων των θυρών.

Οι επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες σχετίζονται με τα κυβερνητικά ομόλογα αξίας περίπου €4,4 δις που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη και για τα οποία υπήρχε η αντίληψη ότι θα μετακυλίοταν, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι οι εταίροι να συναινέσουν πλέον.

Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα έχει προς το παρόν σταματήσει τις εργασίες της και ενώ ο κος Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι θα επανέλθει στο τέλος Οκτώβρη, ο Jeroen Dijsselbloem ισχυρίστηκε πως τα χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν τον Δεκέμβρη. Κατά τον Επίτροπο Olli Rehn: «η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304106704579135793888350128.html?KEYWORDS=bailout+greece+asmussen

Στις δηλώσεις του Joerg Asmussen, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την προσέλευσή του στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται συμπληρωματική ανταπόκριση των Tom Fairless και Matina Stevis στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «ECB Asmussen: Greece Financing Gap EUR5B-6B for 2nd Half 2014», όπου επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί 5 έως 6 δις ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το ύψος του ποσού, όπως επεσήμανε, θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο μετακύλησης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωζώνη, για την αποφυγή του δημοσιονομικού κενού, μολονότι, όπως υποστηρίζεται στην ανταπόκριση, υπήρχε σιωπηρή συμφωνία γι’ αυτό το θέμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί στο τρέχον σχέδιο διάσωσης.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131014-703490.html?KEYWORDS=greece

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Joerg Asmussen ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το 2014 ένα σημαντικό δημοσιονομικό κενό, δίνοντας έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να έχει η χώρα (BLOOMBERG «Stournaras Denies Asmussen Assertion of Major Greek Fiscal Gap», Jonathan Stearns).

«Δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο δημοσιονομικό κενό» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις παραμένουν. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 γύρω στα 5 δις ευρώ, σημειώνοντας ότι υπήρξε στο Eurogroup μια αρχική συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δήλωσε επίσης ότι όλα τα ενδεχόμενα για την κάλυψή του παραμένουν ανοιχτά, ενώ η τελική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Όλες οι ιδέες βρίσκονται στο τραπέζι. Τίποτα δεν έχει απορριφθεί» επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-14/stournaras-denies-asmussen-assertion-of-major-greek-fiscal-gap.html

(Συμπληρωματική σχετική ανταπόκριση BLOOMBERG για την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup «Euro Crisis Tentative Victory Aired as Irish Market Return Nears» όπου επαναλαμβάνονται και οι χθεσινές διαπιστώσεις του Bloomberg για την επιθετική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αξιοποιώντας τα δύο πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται το επόμενο έτος.)

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-14/euro-crisis-tentative-victory-aired-as-irish-market-return-nears.html)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: