Οι συνέπειες από το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου – Χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια




Ρεπορτάζ VOA News

Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο του ομοσπονδιακού δημοσίου για 16 ημέρες προκάλεσε ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική οικονομία και ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το σύνολο των συνεπειών που προκάλεσε το κλείσιμο του δημοσίου δεν έχει καταμετρηθεί ακόμα και οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης “Standard and Poor’s” υποστηρίζει ότι χάθηκαν 24 δισεκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική οικονομία και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, ενώ ο ερευνητικός οίκος “Macroeconomic Advisors” υπολογίζει την ζημιά που προκλήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε την Πέμπτη ότι το αδιέξοδο για τις κρατικές δαπάνες και την δυνατότητα της χώρας να δανείζεται «προκάλεσε εντελώς αναίτια ζημία».

Όπως είπε: «Τις τελευταίες εβδομάδες η αμερικανική οικονομία υπέστη μια εντελώς αναίτια ζημιά. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, αλλά όλοι οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας επιβραδύνθηκε».

Την ώρα που οι 800 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στην εργασία τους και αναμένεται να πληρωθούν αναδρομικά για τα μεροκάματα που έχασαν, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις που επλήγησαν από το κλείσιμο του δημοσίου, ίσως να μην καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Το κλείσιμο του δημοσίου προκάλεσε το κλείσιμο όλων των εθνικών πάρκων και μνημείων, με αποτέλεσμα να πληγούν επιχειρήσεις που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες στις περιοχές αυτές, καθώς πολλοί εκδρομείς ακύρωσαν τις διακοπές τους. Άλλες επιχειρήσεις αλλά και αρκετοί αγρότες δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κρατική εγγύηση για τα δάνεια τους ή αναγκάστηκαν να πάρουν βραχυπρόθεσμα δάνεια με υψηλό επιτόκιο προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας “JP Morgan”, Τζέιμς Γκλάσμαν, δήλωσε στη ΦτΑ ότι «πιθανότατα το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησε το κλείσιμο του δημοσίου ήταν μια διάχυτη αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, σε κάθε γωνιά της χώρας, που λειτουργούν με κρατικά συμβόλαια», ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι «η οικονομία δεν θα αργήσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν».

Η συμφωνία που επετεύχθη στην Ουάσιγκτον καλύπτει τις κρατικές δαπάνες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και παρατείνει το όριο δανεισμού μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Η S&P υποστηρίζει ότι η βραχυπρόθεσμη συμφωνία και το ενδεχόμενο επανάληψης του προβλήματος σε μερικούς μήνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την S&P οι καταναλωτές «παραμένουν φοβισμένοι στο ν’ ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να ξοδέψουν χρήματα».

Ο Τζόελ Πράκεν, οικονομολόγος του ερευνητικού οίκου “Macroeconomic Advisors” υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή των τελευταίων χρόνων, να πηγαίνει δηλαδή η χώρα από τη μια οικονομική κρίση στην επόμενη, έχει προκαλέσει ζημιά στην οικονομία της χώρας που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μια ποσοστιαία μονάδα, από το 2009.

Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: