Δεν υπάρχει ισχυρή ομοφωνία για τις επιθέσεις στη Συρία γράφει η εφημερίδα New York Times




H χθεσινή ‘διχασμένη’ ψηφοφορία (10 – 7) της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με θέμα την έγκριση περιορισμένης επίθεσης κατά της Συρίας λόγω της χρήσης χημικών όπλων επέδειξε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει ισχυρή ομοφωνία για το κρίσιμο αυτό ζήτημα», τονίζει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The Stakes in Congress».

Η κυβέρνηση Obama ακροβατεί σε λεπτή γραμμή, συνεχίζει η ΝΥΤ, προσπαθώντας να πείσει Κογκρέσο και Αμερικανούς πολίτες ότι στρατιωτικές επιθέσεις περιορισμένης εμβέλειας θα αποδειχθούν αρκούντως αποτελεσματικές, χωρίς ωστόσο να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε μια νέα σύγκρουση στη Μ. Ανατολή.

Παράλληλα, η σύνταξη της εφημερίδας επισημαίνει με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι ο Πρόεδρος Obama δεν ζητά από τις ΗΠΑ να εισέλθει σε πόλεμο, πως ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση εκ νέου χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Assad.

Οι Αμερικανοί πολίτες αξίζουν πληρέστερες απαντήσεις σε καίρια ζητήματα  που αφορούν μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή συγκεκριμένων κρατών σε μορφές δράσης κατά της Συρίας, συμπληρώνει η NYT. 

http://www.nytimes.com/2013/09/05/opinion/the-stakes-in-congress.html?hp&pagewanted=print

Oι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Assad, ωστόσο ως θέμα στρατηγικής και διεθνούς δικαίου, ο πόλεμος στο Κόσοβο το 1999 δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για μελλοντικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, υποστηρίζει ο Αμερικανός James Rubin, πρώην Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Clinton, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Assad Syria Is Not Kosovo».

Και αυτό, γιατί όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, η μοναδική ομοιότητα μεταξύ Συρίας και Κοσόβου είναι η αντίθεση Ρωσίας και Κίνας σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επέτρεπε στρατιωτική επέμβαση.

Από την άλλη πλευρά, ο Rubin σημειώνει ότι η ψήφος υποστήριξης από το Κογκρέσο θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Αμερικανού Προέδρου Obama βάσει του αμερικανικού συνταγματικού δικαίου, ενώ παράλληλα  θα προσφέρει στον Obama την εσωτερική πολιτική στήριξη που δεν είχε o Clinton κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

Ωστόσο, διευκρινίζει ο Rubin, για να κερδίσει την ψηφοφορία εντός Κογκρέσου, η κυβέρνηση Obama θα πρέπει να αποφύγει τους όποιους παραλληλισμούς με το Κόσοβο και αντ΄αυτού, να επικεντρωθεί στο ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής.

http://www.nytimes.com/2013/09/05/opinion/syria-is-not-kosovo.html?hp&pagewanted=print

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G-20 στην Αγία Πετρούπολη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama θα προσπαθήσει να αποσπάσει τη διεθνή στήριξη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, αναφέρει ανταπόκριση από τη Στοκχόλμη του Peter Nicholas και από το Παρίσι του David Gauthier-Villars στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Obama Makes International Case for Syria Action» (σελ. Α8).

Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές,  ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούσε να βασιστεί μέχρι στιγμής ο Αμερικανός Πρόεδρος για δημόσια και στρατιωτική στήριξη, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, βρέθηκε σε ‘αμήχανη’ διπλωματική και πολιτική θέση το περασμένο Σάββατο, όταν ο Obama αποφάσισε απροειδοποίητα να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης ενώπιον του Κογκρέσου.

Παράλληλα, τονίζει η ανταπόκριση, χθες, ο Πρόεδρος Obama εξέφρασε την πρόθεση να διατάξει επιθέσεις κατά της Συρίας, ακόμη και χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου, αν και θα προτιμούσε έγκριση του Κογκρέσου, γεγονός που κατά τον ίδιο θα ενίσχυε τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο κ. Obama δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ρωσίας σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε μια αλλαγή της ρωσικής στάσης ως προς το θέμα της συμπεριφοράς τoυ Σύρου Προέδρου Assad.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323623304579054563232999656.html#printMode

Photo: President Barack Obama meets with Members of Congress to discuss Syria in the Cabinet Room of the White House, Sept. 3, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: