“Θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα – Ετος ανάπτυξης το 2014”, δήλωσε ο Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη




«Η χώρα αφήνει οριστικά πίσω το χθες. Όλοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Ελλάδα, όλοι εκτός από κάποιους δικούς μας που είναι κολλημένοι στο χθες», δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σηματοδοτεί «την έξοδο από το μνημόνιο».
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση που οραματίζεται όπως είπε «την καταστροφή της χώρας» και τόνισε ότι «τα δυο άκρα δεν θα κυβερνήσουν».

«Σκεφτείτε που είμασταν πέρυσι και που είμαστε σήμερα. Πέρυσι κάποιοι προεξοφλούσαν την έξοδό μας από το ευρώ, σήμερα διαβεβαιώνουν το αντίθετο. Από μονή πηγή αστάθειας στην περιοχή η χώρα μας μετετράπη σε πηγή σταθερότητας», είπε ο πρωθυπουργός και στάθηκε ιδιαιτέρως στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο.

Φέτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες, αναγνώρισε, δεσμευόμενος ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατεθεί για την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, ένστολων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι στέκεται η χώρα στα πόδια της. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μετά το τέλος του χρόνου θα επιτύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές μας. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα όχι απλώς πιάνει τους στόχους της αλλά και τους ξεπερνά. Πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική. Πρωτογενές πλεόνασμα, όμως σημαίνει και κάτι ακόμα: ότι το 70% απ’ αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία. Αυτό το συμφωνήσαμε και αυτό θα κάνουμε από τις αρχές του 2014», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ύφεση για πρώτη φορά θα είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν, επικαλούμενος τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας»

Όσο συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά, θα ακολουθήσουν και άλλες ελαφρύνσεις, υποσχέθηκε ο Α. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε πως στόχος του είναι ο ενιαίος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων 15% .

Παραθέτοντας παράλληλα τα σημάδια που αποδεικνύουν, όπως σημείωσε, ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και γίνεται πιο ανταγωνιστική, αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή της ρευστότητας που αυτή συνεπάγεται.

Ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχει πετύχει η κυβέρνηση: «σπάμε τα καρτέλ, ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα…χτυπάμε την γραφειοκρατία, βάζουμε τάξη στα νοσοκομεία, βάζουμε τέλος στο πάρτι με τις προμήθειες και στις χιλιάδες συντάξεις μαϊμού» είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά μέτρα ανάπτυξης και ανάκαμψης». Για το χρέος τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο κούρεμα που έγινε ποτέ, αποφεύγοντας την χρεοκοπία.

Χαρακτήρισε επίσης «ψέματα» τα όσα λέγονται ότι θα χρειαστούν 20 ή περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα- προ της κρίσης- επίπεδα ευημερίας και σημείωσε πως υπάρχουν «συντηρητικές» εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η επάνοδος θα σημειωθεί γύρω στο 2020, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά από θετικούς παράγοντες- όπως π.χ. η εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων- που ενδεχομένως να επισπεύσουν την θετική αυτή εξέλιξη.

«Προφήτες της καταστροφής- Τα άκρα δεν θα κυβερνήσουν»

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για προσπάθεια αποδόμησης της προσπάθειας που γίνεται, επισημαίνοντας: «Ότι πετύχαμε το πετύχαμε σε συνεργασία με τους εταίρους, όχι οδηγώντας σε σύγκρουση και σε έξοδο από το ευρώ». «Κάτι που στενοχωρεί τους επικριτές μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας:

«Εκνευρίζονται οι γνωστοί προφήτες της καταστροφής, χάνουν την ψυχραιμία τους, επειδή, ναι, είμαι αισιόδοξος! Αλλά τι νομίζουν; Εγώ δεν βλέπω την ανεργία; Δεν νιώθω τον πόνο; Δεν ξέρω ότι ο κόσμος ζορίζεται και υποφέρει; Τους απαντώ για να το καταλάβουν μια και καλή:

Ακριβώς αυτό που πολεμώ ανεργία λέγεται, φτώχια λέγεται, ανασφάλεια λέγεται…Αλλά γνωρίζω και κάτι ακόμα: ότι αυτές οι φωνές της μιζέριας δεν προβλέπουν τα χειρότερα, επιθυμούν τα χειρότερα. Δεν στενοχωριούνται, αλλά θέλουν να μη πάμε καλά, επιδιώκουν να μην υπάρξει πρόοδος…μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσουν κομματικά…Έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα!

Μακάρι να είχαμε απέναντί μας μια αντιπολίτευση που στήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Δεν περιμέναμε, ασφαλώς, να συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Αλλά τουλάχιστον να στηρίζουν τις διαρθρωτικές αλλαγές…Αλλά αυτοί είναι αντίθετοι, όχι μόνο με την πολιτική μας… Είναι αντίθετοι με ο,τιδήποτε βγάζει τη χώρα από την κρίση.
Καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση, ακόμα και την πιο αυτονόητη. Καταψηφίζουν κάθε περικοπή. Ακόμα και της πιο κραυγαλέας σπατάλης. Καταψηφίζουν την απομάκρυνση από το δημόσιο προσώπων που μπήκαν με πλαστά πιστοποιητικά. Καταψηφίζουν κάθε νοικοκύρεμα. Καταψηφίζουν τα πάντα!

Καταγγέλλουν όταν μπαίνει η Αστυνομία σε πανεπιστημιακούς χώρους και αποκαλύπτει κρησφύγετα κουκουλοφόρων και τρομοκρατών. Κατήγγειλαν με τους βαρύτερους χαρακτηρισμούς τη διεφθαρμένη ΕΡΤ που βρισκόταν σε μόνιμη απεργία επί χρόνια. Κι ύστερα μας κατήγγειλαν όταν κλείσαμε την ΕΡΤ για να δημιουργήσουμε στη θέση της ένα σύγχρονο οργανισμό αντικειμενικό ραδιοτηλεόρασης.

Μας κατήγγειλαν ότι δεν φέρνουμε επενδύσεις. Κι ύστερα μας καταγγέλλουν όταν φέρνουμε επενδύσεις και προσπαθούν να τις διώξουν…Είναι ένα ανεπανάληπτο, πρωτοφανές ρεσιτάλ του πιο ανυπόφορου λαϊκισμού και της πιο κραυγαλέας υποκρισίας! Οραματίζονται την καταστροφή της χώρας. Γι αυτό και στενοχωριούνται που την αποτρέψαμε…Είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν…

Και πολύ στενοχωριούνται που η χώρα γυρίζει σελίδα στο αύριο».

«Τα άκρα δεν θα κυβερνήσουν»

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός, επιτέθηκε και στην Χρυσή Αυγή:
«Κι απέναντί τους, οι νεοναζί! Τι να πεις γι’ αυτούς; Καταγγέλλουν τις ακρότητες της Αριστεράς και απαντούν κι εκείνοι με ακρότητες! Χώρια που ψηφίζουν μαζί με την άκρα Αριστερά, εναντίον κάθε μεταρρύθμισης.

Μιλάνε για «Πατρίδα» και θαυμάζουν προκλητικά τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε ποτέ αυτή η Πατρίδα.

Μιλάνε για «εθνικό συμφέρον» κι αποδυναμώνουν τη χώρα όσο κανείς. Γιατί αντιπροσωπεύουν τους χειρότερους εφιάλτες που γνώρισε η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος…

Και τα δύο άκρα επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας…Και τα δύο άκρα καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα στο αύριο…Και τα δύο άκρα κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον Ελληνικό λαό και κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν τη χώρα στο εξωτερικό…Και τα δύο άκρα περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν το νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία.

Δεν έχουν προτάσεις για το αύριο, γιατί δεν τους ενδιαφέρει το αύριο…Κανείς τους δεν θα κυβερνήσει, γιατί κανείς τους δεν μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που θέλουν είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας. Δεν θα τους περάσει!».

Μετά την τελετή των εγκαινίων και την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα και από μέλη της κυβέρνησης, επισκέφθηκε περίπτερα στον χώρο της 78ης ΔΕΘ.

Στην συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη με επιστημονικούς φορείς της πόλης (Δικηγορικός, Ιατρικός, Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ, κ.α.), στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία μελών της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς πήγε η σύσκεψη, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Πολύ καλά και με θέματα ουσίας».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63883784#

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: