Ο Αναστασιάδης απαντά στον Ερογλου…




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων. Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η σύσκεψη των αρχηγών συνεκλήθη για σκοπούς ενημέρωσης σε δύο βασικούς άξονες

Ο πρώτος ήταν να ενημερωθεί η σύσκεψη Αρχηγών για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ και ο δεύτερος για να ολοκληρωθεί η συζήτηση προς την απαντητική επιστολή του κ. Ερογλου.

Εγινε συζήτηση και για ευρύτερα θέματα, όμως, ουσιαστικά οι βασικοί άξονες ενημέρωσης ήταν για αυτά τα δύο θέματα, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς είπε ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και της σύσκεψης Αρχηγών Κομμάτων είναι συμβουλευτικός προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση πότε θα σταλεί η απαντητική επιστολή προς τον κ. Ερογλου, ο κ. Στυλιανίδης είπε «τις επόμενες ώρες».

Πρόσθεσε ότι «υπήρχε σύγκλιση απόψεων και συναινετική στάση σε ό,τι αφορά την απάντηση προς κ. Ερογλου. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για την επεξεργασία των επιστολών που θα σταλούν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα πέντε Μόνιμα Μέλη και τρεις βασικούς ηγέτες της ΕΕ δηλαδή τους κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόσο και Σουλτς».

Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των επιστολών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το χειρότερο πράγμα για ένα κράτος και για έναν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι να προαναγγέλλει επιστολές πριν τις λάβουν οι αποδέκτες τους. Πρέπει να αναμένουμε όταν οι αποδέκτες πάρουν τις επιστολές και τότε θα μπορέσουμε να δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο».

Ερωτηθείς πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται συνεχώς από τον κ. Μαυρογιάννη για όλα όσα λέγονται στις συναντήσεις του και σήμερα στις 12μ θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερτούγ. Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις προετοιμάζουν επιμελώς την επανέναρξη των συνομιλιών και κυρίως την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη». Πρόσθεσε είπε ότι «ο κ. Μαυρογιάννης παίρνει συνεχώς εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπάρχει συνεχής ενημέρωση γύρω από το θέμα».    

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι γνωστό ότι υπάρχει προκαταρκτική άποψη ότι πρέπει να αρχίσουν (οι συνομιλίες) τον Οκτώβριο, αλλά το κύριο θέμα που θέτει συνεχώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις του και το έθεσε και χθες στον κ. Ντάουνερ είναι ότι το κυριότερο είναι η καλή προετοιμασία και αν είναι δυνατόν να έχουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση μιας νέας δυναμικής».

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη για το θέμα της Αμμοχώστου ή αν πρώτη φορά θα μεταφερθεί από τον κ. Ντάουνερ στον κ. Νταβούτογλου η σχετική πρόταση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αν θυμάστε καλά το θέμα της Αμμοχώστου είχε τεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη μία παρασκηνιακή διπλωματία και θα ήταν καλύτερο και προς όφελος του θέματος της Αμμοχώστου αυτή η διπλωματία να συνεχίσει χωρίς δημοσιοποιήσεις, διότι ενδεχομένως να γίνει ζημιά. Επιμένουμε σε αυτή τη θέση. Καλώς ο κ. Ντάουνερ θα το θέσει στον κ. Νταβούτογλου – είναι έτσι και αλλιώς ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ – και θα αναμένουμε τις απαντήσεις που θα δώσει η τουρκική πλευρά».

Ερωτηθείς αν μια εξέλιξη στο θέμα της Αμμοχώστου θα μπορούσε να δώσει μια νέα δυναμική, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την Αμμόχωστο αυτό θα δώσει μια νέα δυναμική και ώθηση στις συνομιλίες».

Κληθείς να πει αν ο ρόλος του κ. Μαυρογιάννη είναι η προετοιμασία και του Προέδρου της Δημοκρατίας η διαπραγμάτευση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σαφές ότι ο διαπραγματευτής, ο συνομιλητής έχει ένα ειδικό ρόλο. Σε αυτή τη φάση συζητούνται θέματα που αφορούν τη μεθοδολογία και την καλή προετοιμασία της πρώτης συνάντησης. Σε κάθε νέα φάση, ο διαπραγματευτής θα παίρνει τις εντολές και θα έχει και το δικό του ειδικό ρόλο και πολιτικό βάρος».

Τέλος, σε ερώτηση αν έγινε βολιδοσκόπηση για κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν υπήρξε καμιά τέτοια βολιδοσκόπηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: