Γιατί ο Πούτιν σταματά τον Ομπάμα στη Συρία




Εκτενές άρθρο των Adam Entous, Greg White και Peter Nicholas στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «U.S. Decided Not to Horse-Trade With Russia on Assad» αναφέρεται στο αδιέξοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με την συριακή κρίση, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν στην συγκεχυμένη στάση της ρωσικής πλευράς.

Σήμερα η Ρωσία φέρεται να παρέχει πλήρη διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη στον Άσσαντ, ενώ αρνήθηκε πρόταση των ΗΠΑ για διασφάλιση της ναυτικής της βάσης στη Συρία με αντάλλαγμα την επίδειξη καλής θέλησης στην επίλυση της κρίσης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Chuck Hagel, ο Βλαδιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η αρχή της μη επέμβασης και όχι η παραμονή των εγκαταστάσεων της Ταρτούς υπό ρωσικό έλεγχο.

Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, Αμερικανοί αξιωματούχοι, τα προηγμένα οπλικά συστήματα που παρέχει η Ρωσία στον Άσσαντ, όπως η πρόσφατη παράδοση αναβαθμισμένων αντιπλοϊκών πυραύλων Yakhont, δυσχεραίνουν τον σχεδιασμό των επιθέσεων από το αμερικανικό Πεντάγωνο και κρατούν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία μακριά από τις ακτές της Συρίας και του Λιβάνου.

Η Ρωσία αυξάνει επίσης την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, καταγράφοντας τις κινήσεις των αμερικανικών πλοίων, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, κοινοποιεί στο συριακό καθεστώς. Οι Αμερικανοί θεωρούν επίσης ότι οι Σύροι καθεστωτικοί λαμβάνουν πληροφορίες και από τους ρωσικούς δορυφόρους και τα ρωσικά ραντάρ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324577304579057262691515176.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

ΣΥΡΙΑ – ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το Ιράν σχεδιάζει αντίποινα κατά των ΗΠΑ στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με άρθρο των Julian E. Barnes και Adam Entous στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Iran Plots Revenge, U.S. Says».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ έχουν υποκλέψει μήνυμα του Ιράν προς εξτρεμιστικές ομάδες του Ιράκ που τους καλεί να βάλουν κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και άλλων αμερικανικών στόχων στην περιοχή, στην περίπτωση εκδήλωσης της αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο εμβολής πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν και επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βυρηττό. Οι ΗΠΑ διαθέτουν στην περιοχή, πέραν των πολεμικών πλοίων για τη διενέργεια επίθεσης στη Συρία, και άλλα στρατιωτικά μέσα έτοιμα να απαντήσουν σε όποιο ανταποδοτικό χτύπημα από τη Συρία, το Ιράν ή άλλους συμμάχους τους.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323893004579057271019210230.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: