Σχεδιασμός για περιορισμένης έκτασης και διάρκειας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία




Οι Karen DeYoung και Anne Gearan σε άρθρο τους στην WASHINGTON POST με τίτλο «After Syria chemical allegations, Obama considering limited military strike» αναφέρονται σε εκμυστηρεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης σε έκταση και διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, που θα έχει ως στόχο την τιμωρία της Συρίας για την χρήση χημικών όπλων αλλά θα έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ θα διαφυλάσσει τις ΗΠΑ από μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Ο χρόνος διεξαγωγής της επίθεσης, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και θα διεξαχθεί από τη θάλασσα με πυραύλους κρουζ ή με βόμβες μεγάλους βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων που δεν συνδέονται άμεσα με τα χημικά όπλα της Συρίας, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα πιστοποιεί την χρήση χημικών όπλων από την συριακή κυβέρνηση, τις συνομιλίες με τους συμμάχους και το Κογκρέσο και την νομιμοποίηση της επίθεσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους μόνο η συριακή κυβέρνηση κατέχει χημικά όπλα και τους πυραύλους για την εκτόξευσή τους, ενώ ο συνεχής έλεγχος των αποθεμάτων των χημικών όπλων παρακολουθείται στενά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η αμερικανική επίθεση θα πραγματοποιηθεί πιθανώς μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Συρία.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/kerry-obama-determined-to-hold-syria-accountable-for-using-chemical-weapons/2013/08/26/599450c2-0e70-11e3-8cdd-bcdc09410972_story.html?hpid=z1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: