Ο TAP προωθεί τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας, υποστηρίζει το περιοδικό Forbes




Η απόφαση για την επιλογή κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, προωθεί τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού FORBES με τίτλο “Greece Gets Boost with TAP Decision”.

Στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού συμμετάσχουν η νορβηγική Statoil, η βρετανική BP, η γαλλική Total, η βελγική Fluxys, η γερμανική E.ON, η ελβετική Axpo και η αζερική SOCAR. Αρχικά, ο αγωγός θα μεταφέρει 10 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας. Η κατασκευή του έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται εισροή $1.5 δις στην οικονομία της χώρας, που θα αντισταθμίσει το έλλειμμα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη διάρκεια κατασκευής και διαχείρισης του έργου, κάτι απαραίτητο σε μία χώρα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 27,6%.

Η επιλογή του ΤΑP τέλος επιτρέπει στην Ελλάδα να την χρησιμοποιήσει ως στοιχείο ένδειξης ανάκαμψης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Η οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα πάντως υπονομεύει το τελευταίο επιχείρημα, με τον επικεφαλής έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κ. Φίλη να δηλώνει στην WSJ,ότι «ο ΤΑP είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα, αλλά πρόκειται μόνο για έμμεση επένδυση. Η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από το φαύλο κύκλο μόνο, αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και υιοθετήσει ένα ευέλικτο σχέδιο επενδύσεων για να προσελκύσει ξένους επενδυτές».

http://www.forbes.com/sites/christophercoats/2013/08/22/greece-gets-boost-with-tap-decision/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: