Τεχνοκρατική αποστολή σύντομα στην Αθήνα – Τα ενεργειακά ψηλά στην ατζέντα συμφώνησαν Βενιζέλος-Κασουλίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΑ θέματα της ενέργειας και τεχνικά ζητήματα που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ, το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε χθες στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο υπουργείο Εξωτερικών, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στη σκιά και της οικονομικής κρίσης που βιώνουν Ελλάδα και Κύπρος, οι συζητήσεις διεξήχθηκαν κυρίως σε θέματα που θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης την περίοδο αυτή. Άλλωστε, το δεύτερο μέρος των συζητήσεων θα διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου, όταν θα μεταβεί στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις με τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Ενόψει του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο κ. Βενιζέλος για τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ΑΟΖ και τις συμφωνίες με Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο, κυπριακή ομάδα υπό τον πρέσβη Τάσο Τζιωνή θα μεταβεί προσεχώς στην Αθήνα για να ενημερώσει την ελλαδική πλευρά.

Για το Κυπριακό, η ελλαδική πλευρά ενημερώθηκε για το διορισμό διαπραγματευτή και το ρόλο του και την πρόταση για την Αμμόχωστο (θα δοθεί η τελική πρόταση στην Αθήνα μόλις ετοιμαστεί και ασφαλώς πριν υποβληθεί σε ΟΗΕ και Ε.Ε.). Όπως πληροφορούμαστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται ενόψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τα ελλαδοτουρκικά, Αθήνα και Λευκωσία δεν θεωρούν δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει σοβαρά το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για θέματα δημοκρατίας και ελευθεριών. Σε σχέση με τις κινήσεις που γίνονται για άνοιγμα των κεφαλαίων 22-23, οι δύο κυβερνήσεις θα συζητήσουν ξανά το θέμα, έχοντας ήδη εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις για τις τουρκικές προθέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε είπε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο είναι η λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «εμείς το εννοούμε, θα αποδειχθεί εάν το εννοεί και η άλλη πλευρά».

Από πλευράς του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι «η συμπαράσταση, η εναρμόνιση, ο αυτοματισμός στη συνεννόηση είναι η εθνική μας στρατηγική, ώστε να έχουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και το οποίο θέλουμε να θέσουμε σε λειτουργία, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όχι μόνο στο εθνικό θέμα, αλλά και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στις χώρες μας και στην ευρύτερη περιοχή».

Είπε ακόμα ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος περνά μια κρίσιμη οικονομική φάση, ο κυπριακός Ελληνισμός υφίσταται θυσίες, πιέσεις, μας κάνει να αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι, ταυτισμένοι γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα ήταν και είναι, δυστυχώς, το εργαστήριο της εφαρμογής μεθόδων αντιμετώπισης της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής κρίσης που διαπερνά όλη την ΕΕ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: