Δύο νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα – 60 επιβάτες “δεν έχουν καταμετρηθεί”




Δύο νεκροί, 61 τραυματίες και 60 επιβάτες δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί είναι ο απολογισμός του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο αεροδρόμιο της Αγίου Φραγκίσκου, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τα πρακτορείο Reuters, AFP και DPA το χρονικό του δυστυχήματος έχει ως εξής:

Ένα αεροσκάφος Boeing 777-200 της κορεατικής αεροπορικής εταιρίας Asiana Airlines που είχε απογειωθεί από τη Σεούλ, συνετρίβη κι έπιασε φωτιά στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, όπου αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει κατεπείγουσα προσγείωση, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα από τη συντριβή, που σημειώθηκε περί τις 21:30 ώρα Ελλάδας. Ένας επιβάτης του αεροσκάφους ανάρτησε μια φωτογραφία σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δευτερόλεπτα μετά την προσεδάφιση και τη συντριβή του, στην οποία απεικονίζονται επιβάτες να τρέχουν για να απομακρυνθούν.

Το αεροσκάφος «μόλις συνετρίβη» στο Σαν Φρανσίσκο, έγραψε ο επιβάτης Ντέιβιντ Έουν. «Η ουρά κόπηκε. Οι περισσότεροι μοιάζουν καλά. Είμαι εντάξει. Σουρεαλιστικό…», πρόσθεσε ο επιβάτης στην ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Path.

Μια ανάρτηση στο Twitter που επικαλέστηκε όσα είπαν στον ασύρματο άνδρες της πυροσβεστικής ανέφερε ότι οι 291 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος έχουν καταμετρηθεί. Η εφημερίδα San Jose Mercury News ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι 48 επιβάτες και μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους διασώθηκαν, χωρίς να κάνει λόγο για τραυματίες ή νεκρούς.

Βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από ελικόπτερο περίπου μία ώρα μετά τη συντριβή απεικονίζει το αεροσκάφος στον διάδρομο με την άτρακτο να έχει καεί. Στην φωτογραφία του Έουν, η άτρακτος δεν έχει πιάσει ακόμη φωτιά.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που κοίταζε τα αεροπλάνα καθώς προσγειώνονταν είπε στο CNN ότι δεν αντιλήφθηκε τίποτε περίεργο καθώς έβλεπε το Μπόινγκ να προσεγγίζει για την προσγείωση. Τότε, «τη στιγμή που προσεδαφίστηκε …βγήκε μια μεγάλη τολύπη καπνού, ακούστηκε ένας κρότος και είδα μια μεγάλη φλόγα που διήρκεσε λίγο και βγήκε από το κάτω μέρος του αεροπλάνου. Το αεροσκάφος άρχισε να στρέφεται περί τον άξονά του, το φτερό έσπασε και η ουρά αποκόπηκε».

Ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν αντιλήφθηκε το προσωπικό του αεροσκάφους να ανέμενε μια κατεπείγουσα προσγείωση, αλλά έσπευσε στο σημείο και άρχισε την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, στο αεροσκάφος επέβαιναν 290 επιβάτες. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως στο Μπόινγκ επέβαιναν 292 επιβάτες και 16 μέλη πληρώματος. Ένα στέλεχος της Asiana ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιος τραυματισμός.

Πηγή: Reuters, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: