Νέα παρέμβαση του Χέιγκελ για την Αίγυπτο




Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης  Τσάκ Χέιγκελ κάλεσε εκ νέου τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σε μία στιγμή που η χώρα βυθίζεται σε μία διαρκώς επιδεινούμενη πολιτική κρίση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο κ. Χέιγκελ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν «για την κατάσταση της ασφάλειας στην Αίγυπτο» και ο Χέιγκελ «έκανε έκκληση στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπισης των διαδηλώσεων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Επίσης αναφέρθηκαν και στην επίσκεψη της Άστον, όπως και στην «αναγκαιότητα μίας διαδικασίας συμφιλίωσης που θα είναι ανοικτή προς όλους», πρόσθεσε ο Λιτλ.

Την ίδια στιγμή, ένας Αιγύπτιος στρατιώτης βρήκε τον θάνατο σήμερα στο βόρειο Σινά, αποτελώντας το πέμπτο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας που χάνει τη ζωή του στην χερσόνησο τις τελευταίες 36 ώρες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση κατά στρατιωτικού κτηρίου στην τοπική πρωτεύουσα Αλ Άρις, με αποτέλεσμα από τα πυρά τους να χάσει τη ζωή του ο στρατιώτης, επεσήμαναν οι πηγές.

Από χθες, Δευτέρα, τρεις αστυνομικοί και δύο στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο βόρειο Σινά.

Η Καθριν Αστον

Η Αίγυπτος επέτρεψε τη Δευτέρα στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Άστον είναι ο πρώτος άνθρωπος εκτός της χώρας που της επιτράπηκε να δει τον Μόρσι αφότου ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου. Έκτοτε, ο πρώην πρόεδρος έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ ερευνάται από τις αρχές για κατηγορίες που περιλαμβάνουν και αυτή της δολοφονίας.

Σύμφωνα με το Reuters h

η Άστον αποκάλυψε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον Μόρσι, την οποία χαρακτήρισε ως μια «φιλική, ανοιχτή και πολύ ειλικρινή» συζήτηση. «Προσπάθησα να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά του γνωρίζει πως είναι καλά», δήλωσε η Άστον, η οποία αποτελεί ένα τα ελάχιστα πρόσωπα που έγιναν αποδεκτά και από τις δύο πλευρές ως διαμεσολαβητής.

Η Άστον μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις όπου κρατείται ο Μόρσι με ελικόπτερο και είπε πως ο πρώην πρόεδρος είχε πρόσβαση σε τηλεόραση και εφημερίδες και ήταν ενήμερος σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα.

Πηγή: Reuters, AFP, ANA-MPA –

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: