Λευκός Οίκος στον Πούτιν: Απέλαση και παράδοση του Σνόουντεν στην αμερικανική κυβέρνηση




Συνεχίστηκε και χθες η κόντρα της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα για τον πρώην πράκτορα και αναλυτή της CIA και του NSA Εντουαρντ Σνόουντε. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε όπως απελαθεί ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος νωρίτερα κατέθεσε αίτημα για παροχή προσωρινού πολιτικού ασύλου στη Ρωσία, Επίσης ζήτησε όπως παραδοθεί ξανά στις ΗΠΑ προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Δεν είναι ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε είναι αντιφρονών. Κατηγορείται ότι διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στον Σνόουντεν.

Ο πρώην πληροφορικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ κατέθεσε σήμερα  στις ρωσικές αρχές αίτημα για παροχή προσωρινού ασύλου, έπειτα από τρεις εβδομάδες που παραμένει καθηλωμένος στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥΤΙΝ

Η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα γίνει με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει ως εξής:
«Πώς να ξέρω τι θα γίνει; Πρόκειται για τη ζωή του και το μέλλον του. Έφτασε στην Ρωσία χωρίς πρόσκληση. Δεν τον καλέσαμε.  Δεν σκόπευε να μείνει εδώ, άλλος ήταν ο προορισμός του. Ανταπόκριση έκανε στη Μόσχα, αλλά ενώ ήταν καθοδόν έγινε γνωστό ότι έρχεται και οι αμερικανοί εταίροι μας ουσιαστικά μπλόκαραν την μετακίνηση του. Τρομοκράτησαν άλλες χώρες. Κανένας δεν τον (Σνόουντεν) θέλει και έτσι τον εγκλώβισαν στο δικό μας έδαφος.  Αρχικά του είπαμε ότι μπορεί να μείνει εάν το θέλει, αλλά θα πρέπει να σταματήσει τις πολιτικές του δραστηριότητες. Έχουμε μια συγκεκριμένη σχέση με τις ΗΠΑ και δεν θέλουμε οι δραστηριότητες του να βλάψουν τη σχέση αυτή. Είπε όχι. Είπε ότι θέλει να συνεχίσει αυτό που κάνει, θέλει να παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν συγκεκριμένα άρθρα της διεθνούς νομοθεσίας και παρεμβαίνουν στην προσωπική ζωή των πολιτών και θέλει να παλέψει ενάντια σε αυτό. Εμείς του είπαμε: κάντο αλλά χωρίς εμάς. Έχουμε άλλα προβλήματα ν’ αντιμετωπίσουμε. Είναι εγκλωβισμένος τώρα, αλλά όταν θα έχει την δυνατότητα να μεταβεί κάπου άλλου, θα το κάνει. Ξέρει την διαδικασία για χορήγηση πολιτικού ασύλου και δεδομένης της πρόσφατης δήλωσης του, αλλάζει την στάση του, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη ακόμα».

Πηγή: Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: