Κύπρος: “Κόκκινες” ή “κίτρινες” οι κάρτες της Ντέλια




Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι δήλωσε ότι η Αποστολή υπό την κ. Ντέλια Βελσκουλέσκου θα ολοκληρώσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις. Προηγουμένως, όπως είπε,  θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των κυπριακών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αρα η κ. Βελσκουλέσκου θα κάνει ανακοινώσεις στη Λευκωσία πριν την αναχώρησή της.

Επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στην κυπριακή πρωτεύουσα είναι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις και οι προοπτικές της οικονομίας σε συνδυασμό με την κατάσταση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έπρεπε να υλοποιήσουν οι κυπριακές αρχές. Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν η κ. Βελσκουλέσκου θα βγάλει κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.

Ρωτήσαμε για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, που είναι λογικό να απασχολεί τους πάντες στην Κύπρο. Και εάν το Ταμείο εππιμένει να σπάσει η Τράπεζα στα δύο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν θέλησε να τοποθετηθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Μέγκα υπάρχουν στελέχη του Ταμείου που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα για να γίνει υγιής πρέπει να γίνει αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων. Στη συνέχεια θα καθοριστεί το ποσοστό του κουρέματος. Διαρρέουν διάφοροι αριθμοί αλλά το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα νέων μέτρων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκλείεται η Κύπρος να τα αποφύγει. Αλλωστε είναι η βάση του Προγράμματος, αν και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να τα αποφύγει κόβοντας από το τεράστιο λίπος των κρατικών δαπανών.

Τέλος να πούμε ότι η Τρόικα θα ασχοληθεί σύντομα με τα φαινόμενα διαφθοράς των πολιτικών και των τραπεζιτών, και όλες τις καταγγελίες που καταγράφονται στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Ας ελπίσουμε ότι θα αναλάβουν και το θέμα του Πόθεν Εσχες των μελών του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: