Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσαν Ντάισελμπλουμ και Ρεν




Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΜΙΡΗ ΑΠΕ-ΕΘΝΟΣ

Tη διαβεβαίωση ότι με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, έδωσαν ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε ότι οι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα τις επόμενες μέρες, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις. Διαβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ερωτηθείς γιατί το συνολικό ποσό είναι 6,8 δισ. ευρώ, ενώ γίνονταν λόγος για 8,1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι “εμείς βαδίσαμε σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα”.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν διαφαίνεται χρηματοδοτικό κενό στο ορατό μέλλον για την Ελλάδα και πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στα τέλη του 2014, θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του.

Σχετικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Σε δηλώσεις του, ο Ολι Ρεν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό τομέα και τόνισε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που σημειώθηκε με την Τρόικα μετά την πρόσφατη πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς, γιατί μόνο έτσι, όπως είπε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση.

«Πρέπει να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο όχι μόνο για οικονομίες αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες. «Οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος».

Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας «γιατί είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας» και είπε ότι στις 24 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει δόση 1,8 δισ. ευρώ. (Σ.Σ.: Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου ήταν καθιρισμένη για τις 29 Ιουλίου, όχι για τις 24).

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αφού αναφέρθηκε στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον Μηχανισμό και τα 2 δισ. ευρώ σε επιστροφές κερδών, σημείωσε ότι με τη δόση του Ιουνίου 3,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας τα 131 από τα συνολικά 145 δισ. ευρώ.

Το κείμενο της απόφασης του Eurogroup

Το Eurogroup έχει ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της τρίτης αποστολής αξιολόγησης στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και χαιρετίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα για τους αναθεωρημένους όρους της πολιτικής που διέπει το πρόγραμμα.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων να προβλέπεται ότι θα γίνει συντόμως. Η Ελλάδα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην συμφωνηθείσα πολιτική, αν και σε ορισμένες περιοχές (η πρόοδος συντελείται) με αργό ρυθμό. Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την προηγούμενη αξιολόγηση και είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια που δείχνουν σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Το Eurogroup επαινεί τις (ελληνικές) αρχές για τη συνεχή προσήλωσή τους στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη οδηγήσει σε μια σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την εντυπωσιακή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και σε έναν πιο ανθεκτικό τραπεζικό τομέα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσιοοικονομικών.
Το Eurogroup ως εκ τούτου εκφράζει την εκτίμησή του για την προσπάθεια που γίνεται από τους Έλληνες πολίτες.
Ταυτόχρονα, απαιτείται σημαντική περαιτέρω δουλειά τις επόμενες εβδομάδες για την πλήρη εφαρμογή όλων των προααπαιτούμενων δράσεων για την επόμενη εκταμίευση. Ειδικότερα, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς συρρικνώνεται σταθερά, ενώ περαιτέρω προσπάθειες απαιτούνται για τη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.
Η διασφάλιση της ταχείας και πλήρους εφαρμογής όλων των λοιπών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των κινδύνων για το πρόγραμμα και για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.
Το Eurogroup εξουσιοδοτεί Eurogroup Working Group (EWG) να εγκρίνει την επόμενη δόση του EFSF η οποία ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Η δόση θα εκταμιευθεί σε δύο υπο-δόσεις. Μια πρώτη υπο-δόση των 2,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το EWG και το συμβούλιο του EFSF μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και εφόσον έχει οριστικοποιηθεί (η διαδικασία της έγκρισης) από τα κράτη μέλη.

Πηγή: ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία Eurogroup

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: