Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο νομπελίστας




O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Ανατασιάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δήλωσε ότι «στη σύσκεψη συζητήσαμε όλα τα φλέγοντα θέματα της κυπριακής οικονομίας, κυρίως το τραπεζικό και την Τράπεζα Κύπρου πιο συγκεκριμένα, και όλα τα άλλα θέματα οικονομικής πολιτικής. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, σήμερα, θα λυθούν πολλές από τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για την Τράπεζα Κύπρου. Πιστεύουμε ότι το κούρεμα που έχει συμφωνηθεί και το μέλλον της τράπεζας έχουν μπει σε ένα σωστό δρόμο”.

“Έχουμε”, είπε, “κάνει προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την τράπεζα, θα δοθούν αυτές οι προτάσεις και στα πολιτικά κόμματα για συζήτηση. Συζητήσαμε για τη γενική οικονομική πολιτική. Το Συμβούλιο υποστηρίζει και κρίνει ως θετικά τα αποτελέσματα από τη χαλάρωση των περιορισμών”.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε επίσης ότϊ “μελετήσαμε την πρόοδο που γίνεται με το θέμα του Μνημονίου τώρα που βρίσκεται η Τρόικα στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι τα πράγματα πάνε όσο πιο καλά θα μπορούσαν να πάνε, υπό τις παρούσες καταστάσεις και γενικά η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Το πρώτο σοκ που δέχθηκε (η οικονομία) το έχει απορροφήσει και προχωρεί. Βλέπουμε τα πράγματα να καλυτερεύουν».

Ερωτηθείς για το ποσοστό του κουρέματος που συμφωνήθηκε για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Πισσαρίδης παρέπεμψε στην Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ως Συμβούλιο πιστεύουμε ότι η συμφωνία που έχει γίνει είναι θετική».  Ανέφερε επίσης ότι «όσο και να είναι το κούρεμα, πρόκειται για χρήματα που θα παραμείνουν στη νέα Τράπεζα Κύπρου. Το κυριότερο είναι η νέα Τράπεζα Κύπρου να έχει κεφάλαια που να της επιτρέπουν να γίνει μια από τις τράπεζες που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θεωρεί ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να τη βοηθήσει αν χρειαστεί στο μέλλον και πιστεύουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συμφωνία που έχει γίνει».

Ερωτηθείς είπε ότι «θα αρχίσουν σιγά-σιγά να χαλαρώνουν οι περιορισμοί αλλά όχι όλοι αμέσως». Πρόσθεσε ότι «η σωστή αντιμετώπιση για τη χαλάρωση περιορισμών είναι να γίνεται σταδιακά», ενώ ερωτηθείς εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ως πιθανό χρονοδιάγραμμα «κάθε έξι μήνες θα υπάρχει χαλάρωση για τα επόμενα δύο χρόνια. Όμως, οπωσδήποτε θα κινηθεί περισσότερο η αγορά».

Σε ερώτηση ποιο είναι το συνολικό ποσό που θα εξασφαλιστεί από τη συμφωνία κουρέματος, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι πρόκειται για «τουλάχιστον το ποσό που μας έχει πει αρχικά το Eurogroup ότι χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

 Κληθείς να πει τι πρέπει να γίνει για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «το επόμενο βήμα είναι να εκδοθούν οι μετοχές και οι νέοι μέτοχοι να εκλέξουν το νέο Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και μετά να γίνει η συζήτηση για διαχωρισμό της τράπεζας για να δούμε αν αυτός ο διαχωρισμός θα γίνει. Το κυριότερο είναι ό,τι πουληθεί από την περιουσία της Τράπεζας Κύπρου να πουληθεί στην καλύτερη δυνατή τιμή για να βοηθήσει στη ρευστότητα και την αποπληρωμή του χρέους που έχει».  

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν διαχωριστεί η τράπεζα, αλλά σημασία έχει τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας να την κάνουν εμπειρογνώμονες στα περιουσιακά. Αν διαχωριστεί η τράπεζα ίσως θα μπορεί και πιο εύκολα να διορίζει άτομα που είναι ειδικοί στα περιουσιακά ή σε άλλες αρμοδιότητες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: