Το Δ.Ν.Τ. θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση μόνο εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τα τέλη Ιουλίου




Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά τη χρηματοδότηση της χώρας, αρκεί να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα έως τα τέλη Ιουλίου η αξιολόγηση, σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο Thomas Catan για την εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «IMF Says It Will Finance Greece, Pending Review».

Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση στην πληροφορία ότι αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα αρνηθούν να μετακυλίσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Πηγές αναφέρουν ότι το Δ.Ν.Τ. προειδοποίησε τις χώρες της ευρωζώνης ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ήδη από τον Ιούλιο, αν οι Ευρωπαίοι δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται.

Το Δ.Ν.Τ. δεν προέβη στη διάψευση, ούτε στην επιβεβαίωση των πηγών. Σε ανακοίνωση του δήλωσε ότι «προτεραιότητα παραμένει οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις τους στα πλαίσια του προγράμματος. Αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης, γιατί υπάρχει προ-εγκεκριμένη χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2014»

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323893504578557923570999676.html

Στο ίδιο θέμα κινείται άρθρο των Corina Ruhe και Jonathan Stearns για το BLOOMBERG, με τίτλο  «Euro Area, IMF Says Greek Funding Assured with Reform Progress».

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης είναι δεδομένη αρκεί η χώρα να συνεχίσει με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Dijsselbloem, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για το επόμενο έτος, ενώ περαιτέρω λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη βάση της αξιολόγησης που αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου.

Τις δηλώσεις του κ. Rice για τη χρηματοδότηση που θεωρείται δεδομένη υπό τον όρο της εντός του χρονικού πλαισίου παράδοσης της αξιολόγησης, ακολουθούν δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, χθές, από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει ως στόχο την προώθηση των σχεδίων για τη μείωση του δημόσιου τομέα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 8,1 δις ευρώ τον Ιούλιο.

Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε, εξάλλου, ότι η αδυναμία των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν δεν δημιουργεί κατ’ ανάγκη άμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης προς την Αθήνα και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση σ’ αυτόν το τομέα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-20/euro-area-imf-say-greek-funding-assured-with-reform-progress.html

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι η καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μετά την έκθεση της Τρόικα, στις αρχές Ιουλίου (WALL STREET JOURNAL/ DOWJONES, «EU’s Dijsselbloem: Further Greece Disbursements Based on July Review», Maarten van Tartwijk).

«Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό (για την Ελλάδα), αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθεί η έκθεση έως τις αρχές Ιουλίου» επεσήμανε ο Jeroen Dijsselbloem.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130620-710845.html?KEYWORDS=greeceKEYWORDS%3DgreeceKEYWORDS%3DgreeceKEYWORDS%3Dgreece

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, εξάλλου, δήλωσε ότι πρόθεση της Γερμανίας είναι να βοηθήσει την Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο ωστόσο των όσων έχουν συμφωνηθεί στο σχέδιο διάσωσης (WALL STREET JOURNAL/ DOWJONES, «German Finance Min: We Want to Help Greece But Only Within What’s Been Agreed»).

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση με έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup προσθέτοντας ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά υπό τους όρους, μόνο, που έχουν συμφωνηθεί».

Μέχρι τώρα ο κ. Schaeuble έχει δει μόνο τις ενδιάμεσες εκθέσεις, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η Τρίτη έκθεση της Τρόικα για την πορεία του προγράμματος διάσωσης. Σημείωσε ωστόσο ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130620-710614.html?KEYWORDS=greeceKEYWORDS%3DgreeceKEYWORDS%3DgreeceKEYWORDS%3Dgreece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: