Αυστηρή επιστολή Dijsselbloem στον Αναστασιάδη




Αυστηρή επιστολή στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ζητώντας να μην αφήνονται περιθώρια αμφισβήτησης για την εφαρμογή του προγράμματος. Η επιστολή, που παρουσιάζει η StockWatch, τονίζει τη στήριξη του Eurogroup στην Κύπρο που αποδεικνύεται με την παροχή δανείου από το μηχανισμό αλλά και τη σύσταση από την Επιτροπή παρακολούθησης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζητά από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει ξεκάθαρα στην κυπριακή κοινή γνώμη τη στρατηγική που εφαρμόζεται για τον τραπεζικό κλάδο και την πλήρη συνεργασία και διαβούλευση με την τρόικα.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί αμφισβήτηση για την αφοσίωση της κυπριακής κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το μνημόνιο συναντίληψης, πριν καν το πρόγραμμα είχε την ευκαιρία να αρχίσει να αποδίδει», αναφέρει σε διακριτικό αλλά αυστηρό ύφος ο ολλανδός υπουργός οικονομικών.

Στην επιστολή του σημειώνει το αίτημα για τον ELA και παραπέμπει στην ΚΤ της οποίας είναι αρμοδιότητα η παραχώρησή του αλλά και στην ΕΚΤ, και στο άρθρο 14.4 του καταστατικού του ευρωσυστήματος. Η επιστολή αναγνωρίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία.

«Ξεκάθαρη και συντονισμένη επικοινωνία στην κοινή γνώμη σε σχέση με τη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη σε αυτή την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται.

«Η κατάσταση στην Κύπρο δεν επιτρέπει εφησυχασμό ή καθυστέρηση για τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας».

Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης το ταχύτερο δυνατό και οι επιχειρήσεις να επανακτήσουν πρόσβαση στο κεφάλαιο κίνησής τους.

Τα ζητήματα που τέθηκαν στην επιστολή του κ. Αναστασιάδη στις 6 Ιουνίου συζητήθηκαν στις 20 Ιουνίου στο Eurogroup και οι υπουργοί οικονομικών σημείωσαν τις ανησυχίες του κ. Αναστασιάδη.

Η τάχιστη έξοδος της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, θα βοηθήσει την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές.

Πρέπει να επιτευχθεί ένα ισοζύγιο μεταξύ της άρσης των περιορισμών και την διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, αναφέρεται.

Ο ολλανδός υπουργός σημειώνει με ικανοποίηση την κάποια πρόοδο στα ζητήματα της Τρ. Κύπρου αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο διορισμό του CEO και στην έναρξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαβεβαιώνει ότι το σώμα θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου, όπως αποδεικνύεται από την χρηματοοικονομική βοήθεια που δίνεται και από τη σύσταση επιτροπής για παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στην Κύπρο.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=177008

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: