Τον Ιούνιο η διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία




Η νέα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τζενιφερ Πσάκι δήλωσε ότι η διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπου θα καταβληθούν προσπάθειες για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Η κ. Πσάκι σημείωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι περασμένη εβδομάδα ότι η διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου, και πρόσθεσε: “Φαίνεται ότι θα υπερβεί αυτόν τον χρονικό ορίζοντα και θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως στις αρχές Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχω την ακριβή ημερομηνία”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, θα επισκεφθεί τη Μόσχα και θα συναντηθεί στις 17 Μαΐου με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν κυρίως τη συριακή κρίση. Αυτή θα είναι η έκτη επίσκεψη του Μπαν Γκι Μουν στη Ρωσία. Η τελευταία είχε γίνει τον Απρίλιο του 2011.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου αναφέρει: “Ο Μπαν Γκι Μουν θα επισκεφθεί τη Ρωσία από την 16η έως την 19η Μαΐου” και θα έχει συνομιλίες την 17η με τον Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε τρέχοντα διεθνή θέματα, ιδίως την κρίση στη Συρία”.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την κορεατική χερσόνησο, η διευθέτηση της σύγκρουσης στο Μαλί, η κατάσταση στο Κόσοβο και η κατάσταση στην Κεντρική Ασία.

Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), για να  αντιμετωπίσει τη “μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή” στη Συρία, αποφάσισε να αυξήσει τη βοήθειά που προσφέρει στον πληθυσμό υπερδιπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της για το 2013.

“Αυτό που προβλέπουμε ως ενίσχυση της δράσης μας είναι σίγουρα περιορισμένο σε σχέση με τις ανάγκες, είναι όμως και φιλόδοξο όταν γνωρίζουμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή αυτή”, δήλωσε στη Γενεύη ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Είπε επίσης ότι η ΔΕΕΣ δεν “είχε μέχρι στιγμής η δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων”. Αν οι πληροφορίες είχαν συγκεντρωθεί “θα είχαν συζητηθεί διμερώς με τα μέρη της σύγκρουσης και όχι δημόσια”, είπε.

Η ΔΕΕΣ απηύθυνε σήμερα έκκλήση στους δωρητές για να συγκεντρώσουν επιπλέον 62,3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50 εκατ. ευρώ). Τα κεφάλαια αυτά θα ανεβάσουν τον συνολικό προϋπολογισμού για τη  δράση της στη Συρία και στις γειτονικές χώρες σε 101,3 εκατ. ελβετικά φράγκα (82 εκατομμύρια ευρώ) για το 2013, καθιστώντας αυτή την επιχείρηση της ΔΕΕΣ την πιο σημαντική (από τις επιχειρήσεις της) από άποψη προϋπολογισμού.

Πηγές: Ανακοινώσεις Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: