Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης – Εκθεση για την αξιολόγηση του Προγράμματος




Στις 2.30 μ.μ. (9.30 το βράδι) ώρα Αθήνας αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα. Σε ότι αφορά τη δόση δεν αναμένονται εκπλήξεις, υπό την έννοια ότι η δόση θα εγκριθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι το διά ταύτα, δηλαδή οι αναφορές στα όσα έχουν γίνει, και σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν.

Οι εκθέσεις παραμένουν απόρρητες και μάλιστα έγινε προειδοποίηση σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τις ευθύνες διαρροής των εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πουν και μερικά εύγε στην κυβέρνηση, αλλά θα επιμείνουν στο θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η μεγαλύτερη συζήτηση θα γίνει για τα ευρήματα μίας έκθεσης –πρόκειται για την αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος από το Μάϊο του 2010 μέχρι σήμερα, που έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή του Ταμείου.

Οι πηγές μας, ομιλούν για μία “κριτική” έκθεση, στην οποία αναφέρονται στα προβλήματα του Προγράμματος επειδή, όπως υποστηριζουν,  το Ταμείο είχε να κάνει για πρώτη φορά και με ένα άλλο οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν είχε εργαλεία για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει την κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τονίζεται στην αξιολόγηση ότι στο Ταμείο υποτίμησαν τη δυνατότητα και την ικανότητα του ελληνικού δημόσιου τομέα να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις. Και

Δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή, είναι ότι η κυβέρνηση που υπέγραψε το Μνημόνιο δεν ανέλαβε και την ιδιοκτησία (ownership) του Ελληνικού Προγράμματος, με αποτέλεσμα να αποτύχει η υλοποίηση και η εφαρμογή του.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να επιτεθούν εναντίον της διεύθυνσης και ανωτέρων στελεχών του Ταμείου στους οποίους χρεώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το Πρόγραμμα για την Ελλάδα.

www.megatv.com – Photo by IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: