Η Christian Science Monitor για το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα




Ανταπόκριση της Νικολίας Αποστόλου για την CHRISTIAN SCIENCE MONITOR ασχολείται με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα ‘προς άγραν επενδυτών’ και τις απόψεις για το ταξίδι και τη βοήθεια των Κινέζων (“Greek PM Invites China to ‘Join Greece’s Success Story’. Greece is rolling out the red carpet for Chinese investors as a means of stabilizing its shaky economy”).

Ο Πρωθυπουργός αποπειράθηκε να πείσει τους Κινέζους ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος της, ενώ οι Κινέζοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και για 12 λιμάνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ν. Οικονομίδη του Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. ‘Η Ελλάδα’ ισχυρίζεται ο τελευταίος ‘θα επωφεληθεί από την σωστή διαχείριση της υποδομής της, καθώς και από επενδύσεις σε υποδομές που θα ιδιωτικοποιηθούν’.

Έλληνες αξιωματούχοι ευελπιστούν να επαναλάβουν την επιτυχημένη συνεργασία με την κινεζική COSCO, επιθυμώντας να υπενοικιάσουν και το υπόλοιπο λιμάνι του Πειραιά.

Αξιωματούχοι από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν κινεζικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και Κινέζοι επενδυτές υποσχέθηκαν να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στην άδεια παραμονής που δικαιούνται πολίτες εκτός ΕΕ σε περίπτωση αγοράς ιδιοκτησίας αξίας μεγαλύτερης των €250.000 ευρώ.

Ασκείται πάντως και κριτική στο άνοιγμα των Ελλήνων στους Κινέζους. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι η COSCO παραβιάζει την ελληνική εργατική νομοθεσία, παρεμποδίζοντας τους εργαζομένους να ιδρύσουν σωματεία και πληρώνοντας τους λιγότερο και μάλιστα ομάδα εργαζομένων έχουν προβεί σε μηνύσεις. Άλλη ανησυχία αφορά στην πώληση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή μικρότερη της πραγματικής τους αξίας. Η ΕΕ ανησυχεί για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κίνας.

Ο Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht ετοιμάζει επίσημη έρευνα με στόχο την εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei, με την κατηγορία της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για την ίδια εταιρία που επισκέφθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη Σαγκάη και που υποσχέθηκε την κατασκευή ερευνητικού κέντρου και κόμβου στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν έκανε λόγο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κάτι που κάνουν όλοι οι ομόλογοι του από τη Δύση. Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων του Παντείου, Χ. Παπασωτηρίου, αν και οι Κινέζοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας, είναι οι Έλληνες που πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Παράδειγμα αποτελεί η  παραγγελία κατασκευής 142 πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές σε Κινέζους, οι οποίοι ‘λειτουργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα και τα κέρδη τους’.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0521/Greek-PM-invites-China-to-join-Greece-s-success-story

Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: