Η Πορτογαλία στα βήματα της Κύπρου;




Στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα αναφέρεται δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES (“Inside Business: Don’t Wait to Fix Europe’s Banking Crisis”), όπου επισημαίνεται ότι στην προσπάθεια δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης δεν πρέπει να παραβλέψουν οι ιθύνοντες το γεγονός ότι ορισμένες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες τελούν υπό κρίση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πορτογαλικές τράπεζες, για τις οποίες υπάρχει ο φόβος ότι ενδέχεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κύπρου. Παράλληλα τα τραπεζικά συστήματα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα δεν είναι απολύτως υγιή.

Αν οι Ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν να αποφύγουν τον πανικό στην ευρωζώνη, πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι το κούρεμα των καταθέσεων δεν πρόκειται να επαναληφθεί, ότι θα υπάρχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ότι οι τράπεζες που δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από ιδιωτικά κεφάλαια θα μπορούν να το κάνουν δίχως την ανάμιξη των εθνικών κυβερνήσεων, και τέλος θα πρέπει να έχουν το σύνολο του συστήματος υπό έλεγχο.

Ο συντάκτης διαφωνεί με την καθυστέρηση της δοκιμασίας στρες για τις τράπεζες έως το 2014 ώστε να συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ.

http://www.ft.com/cms/s/0/5cfc2320-c154-11e2-9767-00144feab7de.html#axzz2TogY4Q3u

Στην βελτίωση των όρων δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες αναφέρεται δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES με τίτλο “Wall of Money Eases Eurozone Funding”.

http://www.ft.com/cms/s/0/d22a7f46-c13d-11e2-b93b-00144feab7de.html

Στην Σύνοδο Κορυφής που θα συζητήσει το πρόβλημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη την Τετάρτη, αναφέρεται ηλεκτρονικό δημοσίευμα του BBC (“European Parliament to Debate Tax Evasion”). Σε €1 τρις ανέρχονται τα διαφυγόντα κέρδη για τα κ-μ από τη φοροδιαφυγή, ενώ ο θυμός για τους Γάλλους και Έλληνες Βουλευτές που διαθέτουν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία είναι έντονος.

Τα μέτρα που ενδέχεται να υιοθετηθούν αφορούν σε κατάταξη των φορολογικών παραδείσων σε μαύρη λίστα, στη δημιουργία αυτόματου συστήματος ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών, στην καταδίκη των φοροφυγάδων και την επιστροφή του χαμένου εισοδήματος, ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο για ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22599324

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MONEYVAL ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ: Στην τελευταία έκθεση για τις κυπριακές τράπεζες της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Moneyval και Deloitte, η οποία κάνει λόγο για ‘συστηματικές ατέλειες’ ως προς την εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, αναφέρεται κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cyprus and Its Auditors».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως τα ευρήματα της Moneyval ενέχουν τον κίνδυνο να ενισχυθεί η αντίληψη ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες υπέστησαν σοβαρές απώλειες, επειδή τα ποσά των καταθέσεών τους ήταν αμφιβόλου προελεύσεως. Αυτό, ωστόσο, τονίζεται, δεν πρέπει να μειώσει το σημαντικό προηγούμενο που θέτει το κυπριακό παράδειγμα: ότι οι κύριοι ομολογιούχοι και ανασφάλιστοι καταθέτες δεν απαλλάσσονται από ενδεχόμενες απώλειες σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής διάσωσης μιας μεγάλης τράπεζας.  «Όσο το δυνατόν νωρίτερα οι αρχές του κυπριακού δανείου ενσωματωθούν σε ευρωπαϊκή νομοθεσία, τόσο το καλύτερο», καταλήγει η σύνταξη της WSJ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324767004578486932987897190.html?mod=WSJEUROPE_hps_sections_opinion

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: