Διώξεις κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αδυναμία περισυλλογής εσόδων




Στις διώξεις κατά μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και πολιτικών προσώπων που διαχειρίσθηκαν πλημμελώς δημόσιες υποθέσεις και δημόσιο χρήμα αναφέρεται ανταπόκριση των  Landon Thomas και Ελένης Βαρβιτσιώτη από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Greek Crackdown on Tax Evasion Yields Little Revenue in Tackling the Deficit» υποστηρίζοντας παράλληλα  ότι οι διώξεις αυτές δεν έχουν οδηγήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και σε μια αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά διάφορα πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή μέσα στις φυλακές στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορείται για πλημμελή διαχείρηση της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ.

Σχετικά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που κατηγορείται ότι απάλειψε τα ονόματα συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίησή της το διάστημα της υπουργίας του, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις απόψεις νομικών, δεν πρόκειται να υπάρξει καταδικαστική απόφαση εναντίον του.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι όλες αυτές οι διώξεις που ασκούνται σήμερα οφείλονται στους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Οι νέοι νόμοι ωστόσο, σύμφωνα με την ανταπόκριση, δεν κατόρθωσαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα. Η φοροδιαφυγή βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής κατάρρευσης που οδήγησε στα σχέδια διάσωσης ύψους 205 δις ευρώ, ενώ οι διεθνείς πιστωτές της χώρας έθεσαν ως προϋπόθεση για την όποια πρόσθετη χρηματοδότηση την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Παρά ωστόσο την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την εκστρατεία κατά των φοροφυγάδων η αύξηση των εσόδων παραμένει περιορισμένη. Αντί της περισυλλογής επιπλέων χρημάτων η εκστρατεία οδήγησε στις διώξεις κατά επιφανών παραβατών, όπως του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και διαφόρων πρώην υπουργών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους και αξιωματούχους της εφορείας ήταν εκατοντάδες πέρυσι οι συλλήψεις υπόπτων για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τους νέους νόμους όποιος οφείλει στο κράτος πάνω από 10.000 ευρώ μπορεί να συλληφθεί, έχοντας ως μόνη επιλογή την αποπληρωμή των οφειλομένων ή την φυλάκιση.

Οι προσπάθειες ωστόσο αυτές δεν οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων, καθώς από τα 13 δις ευρώ που οφείλουν 1.500 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκ. ευρώ. Εάν καταβάλλονταν όλα τα ποσά των 1.500 μεγαλοοφειλετών θα καλύπτονταν όλο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013.

Αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο από την εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής είναι ωστόσο οι δικηγόροι υπεράσπισης των φοροφυγάδων, όπως του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος εκπροσωπεί παράλληλα την κόρη και την πρώην γυναίκα του Άκη Τσοχατζόπουλου, που κατηγορούνται, μαζί με τους υπόλοιπους, για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, αναζητά νέους τρόπους για την περισυλλογή των φόρων, αντί της φυλάκισης των φοροοφειλετών, που επιβαρύνει περεταίρω το κράτος. Μεταξύ των προτάσεων του κ. Καραγκούνη βρίσκεται ο κατ’ οίκων περιορισμός των φοροοφειλετών ή η δέσμευση της περιουσίας τους από το κράτος. «Θα πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, αλλά θέλω περισσότερο να πληρώσουν αυτά που οφείλουν, από το να εκτίσουν την ποινή φυλάκισης» επεσήμανε ο κ. Καραγκούνης.

http://www.nytimes.com/2013/05/13/business/global/greek-tax-crackdown-yields-little-revenue.html

Φωτογραφία ελληνικού υπουργείου Οικονομικών

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: