Οι Αμερικανοί κοίταζαν πάλι προς τον ουρανό…




Ο τρόμος επέστρεψε στην Αμερική, και μαζί του επέστρεψε και ο φόβος. Ξύπνησαν οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου και οι άνθρωποι είναι έντονα προβληματισμένοι, καθώς νόμιζαν πως με τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο κίνδυνος για την Αμερική αν δεν έπαυσε, τουλάχιστον μειώθηκε.

Με το άκουσμα της είδησης των εκρήξεων η χώρα παρέλυσε. Οι Αμερικανοί κοίταζαν πάλι προς τον ουρανό. Λέγεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έμεινε άφωνος για πολλά δευτερόλεπτα, που φάνηκαν στους συνεργάτες του αιώνες, όταν του ανακοίνωσαν τις εκρήξεις βομβών στο Μαραθώνιο, ένα αθλητικό γεγονός που αποτελεί για πάρα πολλά χρόνια μέρα χαράς για τη Βοστώνη, αλλά και την Αμερική. Ο Πρόεδρος φέρεται να ρώτησε αν υπάρχουν ενδείξεις για την ταυτότητα των δραστών και η απάντηση ήταν αρνητική.

            Με προεδρική εντολή έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα παντού. Παντού υπάρχουν αστυνομικοί, στρατιώτες, ενώ χιλιάδες πράκτορες του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας κυκλοφορούν με πολιτικά στους δρομους.

Η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, είναι δύο πόλεις που έχουν πάντα κόκκινο συναγερμό, χωρίς να ανακοινώνεται. Στο Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες πόλεις, αθόρυβα κηρύχθηκε πορτοκαλί συναγερμός.

Στη Βοστώνη ο συναγερμός είναι κόκκινος από τη στιγμή των εκρήξεων. Η αστυνομία και η Εθνική Φρουρά έχουν στήσει σημεία ελέγχου παντού στην τραυματισμένη από τις εκρήξεις πόλη, έχουν αποκλείσει ολόκληρα τετράγωνα. Εμφανίστηκαν και άρματα μάχης, στο πλαίσιο του “Πατριωτικού Νόμου” που τέθηκε αυτόματα σε ισχύ. Η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση –αυτό δείχνει τουλάχιστον- αλλά πρέπει να πούμε ότι δεν γνωρίζει ποιός είναι ο εχθρός που την κτύπησε… Τουλάχιστον δεν είναι αυτός που νομίζουν οι πολιτικοί της…

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος εκστόμισε τελικά τη λέξη τρομοκρατία -κάτι που απέφυγε χθες- είπε στο σημερινό διάγγελμα ότι «κάθε φορά που χρησιμοποιούνται βόμβες με στόχο αθώους πολίτες, πρόκειται για μία τρομοκρατική πράξη». Αλλά τόνισε και κάτι άλλο: ότι 20 ώρες μετά τις επιθέσεις οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη εάν οι υπεύθυνοι για την πράξη αυτή ήσαν μία ομάδα, ένα πρόσωπο ή πολλά πρόσωπα.

Οι ερευνητές και οι ανακριτές προβληματίζονται επειδή το είδος των βομβών και η κατασκευή τους δεν δείχνει επαγγελματική δουλειά, ούτε ότι βρίσκεται πίσω από την ενέργεια κάποιο έμπειρο τρομοκρατικό δίκτυο. Βέβαια, μπορεί η ολοκλήρωση των ερευνών να εκπλήξει, αφού ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, και η διεθνής τρομοκρατία αλλά και η εσωτερική τρομοκρατία. Εχει πολλούς “τρελλούς” η Αμερική και όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει ένα μικρό αλλά επικίνδυνο κίνημα εναντίον του κράτους.

Είναι πολλά τα προβλήματα σ’ αυτή την έρευνα. Φαίνεται ότι μέχρι να αναλάβει το FBI η τοπική αστυνομική διεύθυνση τα έκανε θάλασσα.

– Ανακοίνωσε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν πέντε. Σήμερα μας είπαν ότι ήταν δύο.

– Ανακοίνωσε ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, αλλά ο εκπρόσωπος του FBI που ρωτήθηκε είπε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει. Πάντως, ο 20χρονος φοιτητής, υπήκοος της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ΔΕΝ είναι ύποπτος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: