Κυπριακό και ενέργεια τα βασικά θέματα της συνάντησης Κέρι-Κασουλίδη




Πολύ σημαντική για την Κύπρο χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαίου, στις 10 το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον). Στο τραπέζι θα είναι και το θέμα της ενέργειας, και το Κυπριακό. Και για πρώτη φορά η Λευκωσία θα πληροφορηθεί τη θέση της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το προσεχές Φθινόπωρο “ευχόμαστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό”. Και πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην οικονομία.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην παρουσία του κ. Κασουλίδη, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι «έγινε μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ντάουνερ στο πλαίσιο των επαφών που έχει και θα έχει στις προσπάθειες για το Κυπριακό”.

“Τις θέσεις μας”, συνέχισε, “τις ξέρετε, είναι γνωστές, δεν μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε για το θέμα των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα γίνει, ευχόμαστε, το προσεχές φθινόπωρο, διότι τώρα προέχει να δώσουμε απαντήσεις στα θέματα της αγωνίας του κόσμου μετά από την κατάσταση της οικονομίας μας».

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πληροφορίες για τις επαφές του κ. Ντάουνερ στην Αγκυρα αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «θέμα φυσικού αερίου δεν ηγέρθη σε καμία στιγμή ούτε έγινε αναφορά σε φυσικό αέριο».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με Υπουργούς, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «εκεί συζητήθηκε όλο το πλέγμα των θεμάτων που εγείρονται στις φιλικές σχέσεις που έχει η Κύπρος με τον Ισραήλ υπό την μορφή προετοιμασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκεί επίσκεψη του και τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Ηταν μια παραγωγική συζήτηση και έχει λάβει τώρα ο Πρόεδρος μιας σφαιρική εικόνα την οποία χρειάζεται κατά τις εκεί συνομιλίες του».

Σε ερώτηση αν έχουν ετοιμαστεί συμφωνίες για να υπογραφτούν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δυστυχώς, η συμφωνία περί συνεκμετάλλευσης, για τεχνικούς λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα χρειαστεί, φαίνεται, ακόμα δύο με τρεις συναντήσεις στο διπλωματικό επίπεδο. Η άλλη συμφωνία που αφορά τη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας τώρα ακόμα ξεκινά. Αρα, δεν θα υπάρχει καμία υπογραφή στην Ιερουσαλήμ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: