“Κλειστή” ενημέρωση στο Λευκό Οίκο για τη Συρία: Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι




“Ολες οι επιλογές” είναι στο τραπέζι για τη Συρία στην περίπτωση που αποδειχθεί χωρίς καμία αμφιβολία η χρήση χημικών όπλωνς, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε έκτακτη ενημέρωση που έγινε στους διαπιστευμένους ανταποκριτές στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς απόλυτης ανωνυμίας, υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να είναι απολύτως σίγουρη ότι τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η “κόκκινη γραμμή” που χάραξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραβιάστηκε από τη Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανόί είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς δεν θέλουν να επαναληφθεί το φιάσκο του Ιράκ, όταν ισχυρίστηκαν πως ο Σαντάμ Χουσείν είχε χημικά όπλα -που αποδείχθηκε ότι δεν διέθετε.

Στο Λονδίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει “περιορισμένες αλλά αξιόπιστες πληροφορίες” σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, κυρίως αερίου σαρίν.

“Έχουμε περιορισμένες, αλλά αξιόπιστες πληροφορίες από πολλές πηγές που καταδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του αερίου σαρίν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Έχουμε ενημερώσει για την πληροφορία αυτή τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και τα Ηνωμένα Έθνη και εργαζόμαστε τώρα για να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες”, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ “πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και να αποδείξει ότι το καθεστώς του δεν διέπραξε αυτό το ειδεχθές έγκλημα, επιτρέποντας απεριόριστη πρόσβαση στον ΟΗΕ και την OIAC (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας στο έδαφος της Συρίας”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τη “Φωνή της Αμερικής”, 0 υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσάκ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες απόρρητων πληροφοριών πιστεύουν πως η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε αέριο νεύρων σε περιορισμένη κλίμακα, εναντίον ανταρτών που προσπαθούν να απομακρύνουν απ’ την εξουσία την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσσαντ.

Πάντως ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ότι η εκτίμηση είναι προκαταρκτική και δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την «διαδικασία λήψης αποφάσεων» των ΗΠΑ για το θέμα γιατί, όπως αναφέρθηκε, χρειάζονται «αξιόπιστα και επιβεβαιωμένα» στοιχεία για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από μέρους της Ουάσιγκτον.

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Χέιγκελ δήλωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν «με μικρό ποσοστό επιφύλαξης» τις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων. Και πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενημερώσει γραπτώς μέλη του Κογκρέσου για το θέμα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι η χρήση χημικών όπλων θα μπορούσε να «αλλάξει» την αμερικανική προσέγγιση όσον αφορά στην ανάμειξη των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

http://gr.voanews.com/content/us-syria-chemical-weapons/1648816.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: