Νεοφύτου στο ΔΝΤ: Οχι στο “κούρεμα” των καταθέσεων




Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σημαντικές επαφές στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Στέϊτ Ντιπάαρτμεντ, του υπουργείου Οικονομικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο των επαφών του, ήταν η απόρριψη κάθε σκέψης για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ηταν κάτι που τόνισε σε όλους τους αξιωματούχους που συνάντησε, ιδιαίτερα στον κ. Ερνέστο Ραμίρεζ του Διεθνούς Νομισμαιτκού Ταμείου. Να σημειώσουμε πάντως ότι το Ταμείο επιμένει στην εισήγηση για τις καταθέσεις αν και η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δική της πρόταση, η οποία και είναι εποικοδομητική και θα αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «οι θέσεις που καταθέτει το ΔΝΤ στο Eurogroup είναι πάρα πολύ αρνητικές και δεν συζητούνται από τη δική μας πλευρά. Είναι θέσεις που πέραν από επικίνδυνες για την Κύπρο είναι επικίνδυνες και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συναγερμού είπε ότι οι ιδέες για το κούρεμα καταθέσεων «δεν συζητούνται από τη δική μας πλευρά». Πρόσθεσε ότι «μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους που δημιούργησε ανασφάλεια στις αγορές, αν έλθει η προσέγγιση που ακούγεται από το ΔΝΤ θα είναι καταστροφική».

Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε την υποστήριξη των Αμερικανών και εκτίμησε πως δείχνουν κατανόηση.

«Τους είπαμε, είπε, να μην κοιτάζουν μονοδιάστατα το θέμα της οικονομίας. Μία οικονομική αστάθεια στην Κύπρο δημιουργεί γενικότερη πολιτική αστάθεια στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μία Κύπρος με οικονομική και πολιτική σταθερότητα είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να οικοδομηθούν και στρατηγικές συνεργασίες με το Ισραήλ στα θέματα ενέργειας».

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αφοσιωθεί στις προσπάθειες σωτηρίας της οικονομίας, και όχι στο Κυπριακό.

«Είπαμε –τόνισε ο κ. Νεοφύτου- ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που η Κύπρος προσπαθεί να αποφύγει την χρεοκοπία, δεν θα είχε αποτέλεσμα οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Η Κύπρος χρειάζεται κάποιους μήνες για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να συμφωνήσει στην ταμειακή σύμβαση και να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «με την λήξη των θεμάτων αυτών που θέτουν την Κύπρο σε δύσκολη θέση, θα μπορεί η νέα κυβέρνηση να μπει με αξιόπιστο τρόπο σε μία νέα πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Παράλληλα βολιδοσκόπησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους αν μπορούν οι ΗΠΑ να πείσουν την Αγκυρα για κάποιο συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα τα Βαρώσια, για τα οποία είχε αναληφθεί πρωτοβουλία από τον αείμνηστο πρόεδρο Παπαδόπουλο και την Φινλανδική προεδρία.

«Αυτό θα ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Αν μπορέσει η αμερικανική κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα, θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ΜΟΕ», πρόσθεσε.

Στην έδρα του ΔΝΤ ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον αξιωματούχο του ταμείου Ερνέστο Ραμίρεζ. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, Ντέιβιντ Λίπτον, ακυρώθηκε λόγω ασθένειας του τελευταίου και πιθανόν να γίνει σήμερα. Νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε γεύμα με Κύπριους που εργάζονται στο ΔΝΤ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σ’ όλες τις χθεσινές του επαφές.

Για τις συνομιλίες που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι κάλυψαν τόσο το κυπριακό, όσο και την οικονομία.

«Για το εθνικό ζήτημα μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τη θέση της δικής μας πλευράς πως επιθυμούμε μία δίκαιη λύση του κυπριακού. Είμαστε τα θύματα της εισβολής και πάντα ήταν στις προτεραιότητες της ε/κ πλευράς, ενώ τα προβλήματα μέχρι σήμερα προερχόταν από τις πολιτικές της Αγκυρας».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήγειρε το θέμα και των προσφάτων δηλώσεων Ερντογάν, ενώπιον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τις οποίες έθεσε στην ίδια μοίρα το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία, μιλώντας για τη διοίκηση στο Βορρά και τη διοίκηση στο Νότο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο συνομιλητής του βρήκε πολύ λογική την προσέγγιση.

«Ένα από τα ζητήματα που του εξηγήσαμε είναι και η ψυχολογία, πέραν της ουσίας, με ειδική μνεία σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times. Όταν οι Κύπριος διαβάζουν δημοσιεύματα που λένε, τώρα που έχουν ανάγκη πιέστε τους για λύση του κυπριακού, δημιουργείται μία αρνητική ψυχολογία γιατί δεν θέλουν να ξαναζήσουν καταστάσεις του 2004 και να αισθανθούν ότι κάποιοι προσπαθούν να τους επιβάλλουν μία λύση».

Στη συζήτηση τόσο με τον κ. Ρούμπιν, όσο και με τον επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Λούις Μπόνο, ο κ. Νεοφύτου συνέδεσε το πολιτικό θέμα με την οικονομία και τους ενημέρωσε για τις αρνητικές θέσεις που λαμβάνει το ΔΝΤ στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μία χώρα σταθερότητας στην περιοχή, όπως η Κύπρος, να καταστεί παράγοντας αστάθειας, συμπληρώνοντας ένα ψηφιδωτό χωρών με προβλήματα στην περιοχή.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε πως οι συνομιλητές του κατανόησαν ότι ακραίες τοποθετήσεις και ακραίοι όροι ως προς τη δανειακή σύμβαση θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα και σημαντικές αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα στον υφυπουργό Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς (Charles Collyns), αρμόδιο για ζητήματα Διεθνούς Οικονομίας, τονίστηκε εμφατικά ότι παρά το μικρό της μέγεθος η Κύπρος είναι συστημικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, κάτι που όπως είπε είναι κατανοητό από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ αναπτύχθηκαν και οι διαφωνίες για τα σενάρια της PIMCO.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ερνέστο Ραμίρεζ, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται από τη Λευκωσία η πρόταση του ΔΝΤ και του κατέθεσε συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία παραθέτει τρία οικονομικοτεχνικά επιχειρήματα, τα οποία ο αξιωματούχος ανέλαβε να εξετάσει.

«Εάν εφαρμοστούν με τον σωστό και αντικειμενικό τρόπο, δεν θα μιλούμε για μη βιώσιμο χρέος».

Πρότεινε πως ακόμη κι αν γίνουν δεκτά τα νούμερα της PIMCO ως υπόθεση εργασίας, «μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση της Κύπρου με βάση το βασικό σενάριο – που διατηρεί το κυπριακό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα – να ανοιχτεί πίστωση για το ποσό που απαιτείται στο χειρότερο σενάριο κι αν και εφόσον η Κύπρος σε 2-3 χρόνια χρειαστεί τα επιπρόσθετα κεφάλαια, τότε να συζητηθούν τυχόν επιπρόσθετα μέτρα».

Επιχειρηματολογώντας την εισήγηση, ο κ. Αβέρωφ είπε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια μπορούν να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από τον τομέα της ενέργειας, με τον τερματικό σταθμό υγροποίησης, με τις νέες γεωτρήσεις κ.α.

«Τους είπα παραστατικά, όχι επειδή κάποιος μπορεί να πάθει γάγγραινα μετά από τρία χρόνια, να του κόψετε το πόδι από σήμερα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο κ. Ραμίρεζ του ανέφερε ότι θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα και θα συζητήσει το θέμα με τους ανωτέρους του.

Το σημερινό πρόγραμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου περιλαμβάνει επαφές με στελέχη δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη. Στις συναντήσεις του συνοδεύεται από διπλωμάτες της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες από Mega Κύπρου και ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: