Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις να δείξουν τις προτεραιότητες του μέλλοντος στην ΕΕ




Σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε «ιστορικό σταυροδρόμι» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη Διεθνή Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η οικονομική κρίση του 2008 στην ΕΕ έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν επισημάνει αρκετό καιρό πριν.

“Οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και όσον αφορά στα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, επισήμανε: “”Για μας ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε στην Ευρώπη. Επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων, οι οποίες αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο πόλο πανευρωπαϊκά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90”.

Εκτός από τις ευθύνες της ευρωπαϊκής δεξιάς αναφέρθηκε και στις ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, λέγοντας: “Γιατί υπήρξαν και μεγάλα – τα συντριπτικά μεγαλύτερα για να είμαστε ακριβείς – τμήματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που βάδισαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ του προοδευτικού μπλοκ σε ολόκληρη την ήπειρο. Παίρνοντας μάλιστα στην πλάτη τους πολλές φορές, πολιτικές απορύθμισης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα πριν τη κρίση, τη δεκαετία του 2000”.,

17/03/2018 20:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: