Μήνυμα στον Ερντογάν: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για επιβολή κυρώσεων σε όσους αγοράζουν ρωσικό οπλισμό




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Απορρίπτει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 εκ μέρους της Τουρκίας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μία δήλωση αξιωματούχου του, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα μας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

  • Για πρώτη φορά, γίνεται αναφορά και “για πιθανές κυρώσεις” στις χώρες που θα αγοράσουν ρωσικό πολεμικό υλικό. Με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που παραβιάζει του κανόνες της Ατλαντικής Συμμαχίας δημιουργώντας τεράστιο ρήγμα στη νότια πτέρυγα της. Η επιμονή της για αγορά των S-400, χαρακτηρίζεται αντισυμμαχική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από πηγές στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, το τελευταίο διάστημα τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Νατοϊκοί, έχουν προειδοποιήσει τους Τούρκους και τους έχουν ζητήσει να τερματίσουν κάθε συζήτηση για αγορά πολεμικού υλικού που δεν ανταποκρίνεται με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, επανέλαβαν στην τουρκική πλευρά, ότι η εταιρεία Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, που κατασκευάζει τους S-400, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων με βάση απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2017, που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Με βάση αυτή την απόφαση, αλλά και τον ειδικό νόμο για τις κυρώσεις (CAATSA) οι χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό θα υποστούν συνέπειες, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τους αμερικανικούς και τους νατοϊκούς κανόνες.

Πηγή του Κογκρέσου είπε στην ιστοσελίδα μας, ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα περιθώριο να κλείσει τα μάτια μπροστά στην παρανομία της Τουρκίας. Εάν η χώρα αγοράσει τους S-400 ο Λευκός Οίκος είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει κυρώσεις, τόνισε η πηγή, η οποία πρόσθεσε πως εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά, η Αμερική πρέπει να αρνηθεί να της πουλήσει τα μαχητικά αεροπλάνα F-35.

  • Αναφορικά με τις κυρώσεις, έγινε γνωστό ότι η ρωσική εταιρεία Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC που κατασκευάζει τους S-400 βρίσκεται στον κατάλογο των ρωσικών εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Ωστόσο, στην σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου δίδονται διευκρινίσεις για διάφορα θέματα κυρώσεων, στο ερώτημα αν είναι επιβεβλημένη η επιβολή κυρώσεων σε συμμάχους ή εταίρους που αγοράζουν ρωσικό οπλικό υλικό, αναφέρει:

«Στην εφαρμογή του άρθρου 231 (Σ.Σ. που αφορά και την εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επίγνωση της σημασίας της ενότητας και του συντονισμού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε αυτά τα θέματα. Το ίδιο το Διάταγμα (Σ.Σ.: για τις κυρώσεις) αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των σχέσεων και αυτών των σκοπών, προβλέποντας στο άρθρο 212 ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε την ενότητα με τους ευρωπαίους και άλλους βασικούς εταίρους σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Όπου είναι δυνατόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν και να αποφύγουν τη συμμετοχή σε δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις στρατιωτικές ικανότητες που χρησιμοποιούνται για προσπάθειες αμυντικής συνεργασίας».

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό γιατί ξεκίνησαν συνομιλίες με τους Τούρκους για προμήθεια των Πάτριοτς, αντί των S-400. Όμως, εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία, είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις της ‘Αγκυρας και της Μόσχας θα δοκιμαστούν και πάλι και η συνεργασία τους θα τερματιστεί.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΣ

  • Όσον αφορά τους S-400

Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο.

Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ) μέσω προσπαθειών για αντιμετώπιση με εθνικές προσπάθειες, των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία.

  • Όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA, σε σχέση με την πιθανή πώληση του ρωσικού S-400 στην Τουρκία

Γνωρίζουμε βεβαίως τις ανακοινώσεις αρκετών χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθευτούν ρωσικά συστήματα και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη δραστηριότητα αυτή για πιθανές κυρώσεις.

Η ιστοσελίδα μας είχε υποβάλει την εξής ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Ποια είναι η κατάσταση με τους S-400; Η Τουρκία επιμένει να αγοράσει αυτά τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Haberturk, ένας ανώνυμος αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αγορά των S-400 από την Άγκυρα. Εξήγησε ότι θα μπορούσαν να “επηρεάσουν αρνητικά τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ” και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις με βάση ένα πρόσφατα εγκριθέντα νόμο.

Επίσης: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεττίν Κανέκλι αρνήθηκε την Τρίτη ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα θα επηρεάσει τις συνομιλίες της χώρας του με την Ουάσινγκτον σχετικά με την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Είπε συγκεκριμένα: Η πώληση του S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχουν προβλήματα με την αγορά των S-400, επιπλέον, αυτά τα συστήματα μπορεί να παραδοθούν πριν από το χρονοδιάγραμμα που ετέθη.

Μπορείτε να μας πείτε το σχόλιό σας γι’ αυτό το σημαντικό θέμα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

  • In regard to S-400

As we have previously said, it is important that NATO countries procure military equipment that is interoperable with NATO systems.

A Russian system would not meet that standard.

Such procurement would also be inconsistent with the commitment made by Allies at the Warsaw Summit to enhance resilience by working to address existing dependencies on Russian-sourced legacy military equipment through national efforts

  • In regard to CAATSA sanctions, in reference to the potential sale of the Russian S-400 to Turkey

We are, of course, aware of announcements by several countries regarding the intent to procure Russian systems, and will closely review such activity for potential sanctions.

ΕΙΔΗΣΗ: Σκληρή προειδοποίηση των Αμερικανών στον Ερντογάν: Με τους ρωσικούς S-400 χάνεις τα F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: