Σκληρή προειδοποίηση των Αμερικανών στον Ερντογάν: Με τους ρωσικούς S-400 χάνεις τα F-35




Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν επηρεάζει την προμήθεια των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεντίν Τσανικλί, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Οι Αμερικανοί έθεσαν τελεσίγραφο στους Τούρκους ότι εάν προχωρήσουν στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, η πώληση των F-35 δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω των κυρώσεων που θα αναγκαστούν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τους S-400, επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η ολοκλήρωση της αγοράς θα αναγκάσει το αμερικανικό Κογκρέσο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του γνωστού νόμου CAATSA, που ψηφίστηκε για να αντιμετωπίζονται βασικά οι ξένες χώρες και εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία ή ρωσικές εταιρείες, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ο Τούρκος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της τουρκικής βουλής που ορθά ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν και οι δύο αγορές, λόγω της αντίδρασης των Αμερικανών.

«Είναι δύο διαφορετικά προγράμματα”, δήλωσε ο κ. Τσανικλί. “Έχουμε ήδη συμφωνήσει την αγορά των πυραύλων S-400, αλλά η αγορά αυτή δεν επηρεάζει την προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ», ισχυρίστηκε. Ο ισχυρισμός του είναι λάθος και δεν στηρίζεται από την αμερικανική πλευρά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν για την αγορά από την πρώτη αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών πυραύλων S-400. Η συμφωνία προκάλεσε την οργή στο ΝΑΤΟ και των Αμερικανών καθώς οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα είναι ιδιαίτερα τεταμένες και η Αμερική έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και στην εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε στους Τούρκους ότι δεν δέχεται την αγορά των S-400 και το θέμα συζητήθηκε σε όλα τα επέιπεδα, και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον κ. Ερντογάν.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου συζήτησαν το θέμα και με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Τουρκίας για τους εξοπλισμούς, που βράθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μήνυμα ήταν καθαρό σαν κρύσταλλο: Ή τα F-35 ή τους S-400. Και τα δύο συστήματα μαζί δεν θα υπάρξουν ποτέ, ούτε στην Τουρκία, ούτε σε άλλη χώρα, υπογραμμίστηκε.

Τις τελευταίες μέρες οι Τούρκοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά και διαρρέουν ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν την τελευταία έκδοση του αμερικανικού συστήματος Patriot PAC 3. Την ίδια στιγμή φέρονται να συζητούν και με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam με το σύστημα SAMP/T.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: