H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντίθεση μεταξύ των παραλιακών και ορεινών τουριστικών περιοχών, η εικόνα της κυπριακής δικαιοσύνης, τα σενάρια για επανέναρξη των συνομιλιών με ενδεχόμενη πακετοποίηση Κυπριακού και ενεργειακών, η ενεργοποίηση του διπλωματικού παρασκηνίου για το Κυπριακό, η κρίσιμη περίοδος για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η μείωση των ελπίδων για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή Λίμνες στο Πισσούρι, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυριακάτικος Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πατρίκιοι και Πληβείοι» γράφει ότι πλήρης αντίθεση παρουσιάζεται ανάμεσα στην εικόνα του τουρισμού των παράλιων περιοχών και των ορεινών, αφού την ώρα που τα συνεχή ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κάνουν τους ξενοδόχους των παραθαλάσσιων περιοχών να «τρίβουν τα χέρια τους», στα ορεινά εξελίσσονται στον «φτωχό» συγγενή. Σε άλλη είδηση, η «Α» γράφει ότι η τουρκική Navtex που εξέδωσε χθες η Τουρκία δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με τη δεσμευμένη από τη Δημοκρατία περιοχή για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της ExxonMobil στο τεμάχιο 10. Αλλού γράφει ότι τέσσερις Κύπριοι και τρεις κυπροποιημένοι, με συνολική περιουσία $17,6 δισ. φιγουράρουν στον κατάλογο του Forbes.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Υπάρχει κλειστό κύκλωμα Δικαστών;» δημοσιεύει συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, ο οποίος απαντά στην κριτική «που ασκείται από σχετικούς και άσχετους του χώρου της δικαιοσύνης» ότι η δικαστική εξουσία είναι μια κλειστή κάστα ανθρώπων, ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη. Αλλού αναφέρεται σε Τούρκους έποικους στον κατεχόμενο Δαυλό, οι οποίοι ομιλούν την ελληνική. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει ανάλυση για το κατά πόσο η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει και τη λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σενάριο για πακετοποίηση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, η διατήρηση του σκηνικού έντασης από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, οδηγούν παρασκηνιακά τους τρίτους να αρχίσουν την προετοιμασία παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση, προσθέτοντας ότι ξένοι παράγοντες καλοβλέπουν πακετοποίηση Κυπριακού και ενεργειακών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μειώνονται κατά μέσο 8,5% οι τιμές των φαρμάκων βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των τιμών για τον καταρτισμό του κυπριακού τιμοκαταλόγου. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος δηλώνει ότι για το κόμμα δεν υφίσταται καμία πρόταση Καρογιάν για ανάκληση των διαγραφών και τονίζει ότι το ΔΗΚΟ γυρίζει σελίδα και συνεχίζει.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Κρίσιμη περίοδος για το τραπεζικό σύστημα» και δημοσιεύει δηλώσεις των CEO των τριών τραπεζών, οι οποίοι μιλούν για την κρίσιμη περίοδο που διανύει το τραπεζικό σύστημα και συμφωνούν πως απαιτούνται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις. Αλλού αναφέρεται στο ίδρυμα «Μαργαρίτα Λιασίδου» στην Πάφο και γράφει ότι το επιστημονικό και γενικότερα το κοινωνικό έργο που επιτελείται από τα 16 άτομα, τα οποία λειτουργούν σαν ομάδα, είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό και καθοριστικό για την ποιότητα ζωής των 30 περίπου ανθρώπων που βοηθούνται καθημερινά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή εκδήλωση των ΠΟΓΟ και ΠΕΟ για την 8η του Μάρτη.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Λιγοστεύει η ελπίδα στις Λίμνες», γράφει ότι παρά τις υποσχέσεις από Υπουργεία και κρατικούς αξιωματούχους δεν λήφθηκαν μέτρα για την καθίζηση εδάφους, η οποία από το 2012 έχει προκαλέσει την καταστροφή οικιών και δρόμων στην περιοχή Λίμνες στο Πισσούρι. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex δεσμεύοντας τις ανατολικές, νότιες και δυτικές ακτές από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή και στη συνέχεια από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 29 του μηνός. Αλλού αναφέρεται στην ιατρική κάνναβη και διερωτάται αν προκαλεί «περισσότερη φασαρία από ό,τι αξίζει».

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο Η ώρα του διπλωματικού παρασκηνίου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι μηχανές του διπλωματικού παρασκηνίου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά κα τις παράπλευρες συνιστώσες που ορίζονται από τα ενεργειακά, καθώς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχουν ανεβάσει πλέον στροφές. Αλλού παρουσιάζει ένα οδοιπορικό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ της Νοτίου Κορέας, στο φόντο της συμφωνίας της Βόρειας Κορέας να εισέλθει σε διάλογο με τις ΗΠΑ και να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος δηλώνει ότι είναι πλήγμα η διαγραφή στελεχών από το κόμμα.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλιμακώνει την επιθετικότητά της σε όλα τα μέτωπα η Τουρκία» ότι εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και παρά τις χαώδεις διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν τα δύο μέρη όσον αφορά τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, τα ΗΕ προετοιμάζονται για την πρώτη «κοινωνικού χαρακτήρα» συνάντηση των δύο ηγετών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «σφίγγουν τον κλοιό Βρυξέλλες και ΕΚΤ γύρω από την Κύπρο με σκοπό τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλού γράφει ότι εν αναμονή της άφιξης των ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil για διενέργεια ερευνών στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ τελεί η κυβέρνηση.

ΚΥΠΕ-Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
11/03/2018 11:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: