Σκοπιανό και Τουρκία στο “πρόγευμα” Τσίπρα με Πενς: Και non paper για τις παραβιάσεις

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence (Δ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στην Ουάσιγκτον. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence (Δ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στην Ουάσιγκτον. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Ιδιαίτερη και συνεχή προσπάθεια, για να αναδειχθεί ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει καθημερινά τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κάνει η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η προσπάθεια αυτή ξένισε διπλωματικούς κύκλους, καθώς η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο «βγαίνει έντονα επιθετικά», όπως τονίστηκε.

Στη σημερινή συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μαικ Πενς, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέδωσε non paper με συγκεκριμένα στοιχεία των παραβιάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας όπως και ο κ. Πενς, υπογράμμισαν ότι στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο».

Οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν για την Τουρκία και τις προοπτικές της. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η ανησυχία αφορά και τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά και τις επιλογές τις γενικότερες σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Στη διάρκεια της συζήτησης φέρονται να είπαν ότι «παράλληλα θεωρούν όλο και πιο σημαντική την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας».

Αναφορικά με το Σκοπιανό, έγινε συζήτηση για τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγή, «επισημάνθηκε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης του ονοματολογικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβεβαιώθηκε τόσο η στήριξη της Ελλάδας όσο και της Αμερικής για τον ευρωατλαντικό δρόμο των Σκοπίων «εφόσον φυσικά το επιθυμεί ο λαός της», όπως τονίστηκε.

Η πηγή υποστήριξες ότι «δεν είχαμε εκπλήξεις (για το Σκοπιανό). Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες αλλά είναι σαφές ότι το θεωρούν σημαντικό θέμα. Αλλά δεν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά».

Be the first to comment on "Σκοπιανό και Τουρκία στο “πρόγευμα” Τσίπρα με Πενς: Και non paper για τις παραβιάσεις"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*