Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο οδικός χάρτης αποχώρησης του κράτους από τον Συνεργατισμό, η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και κόμματα ενόψει προεδρικών εκλογών, η ενοικίαση βιομηχανικών τεμαχίων από το κράτος και οι πλειστηριασμοί, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το σημερινό τρισάγιο στον Γραμματικό των θυμάτων της «Ήλιος», ο διάλογος των πολιτών με τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους σε Βουλή και Ευρωβουλή , οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε πιστωτικά ιδρύματα, οι έρευνες που διατάχθηκαν – η μία πίσω από την άλλη- για σειρά ατασθαλιών στην Πολιτική Άμυνα, οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου και η διαδικασία προσφυγών μελών της ΠΟΕΔ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ο Οδικός Χάρτης αποχώρησης του κράτους από τον Συνεργατισμό» γράφει ότι κατά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας(ΣΚΤ), το 2015, Κυπριακή Δημοκρατία και ΣΚΤ δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο του κράτους από την ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ. Βάσει αυτού η ΣΚΤ θα πρέπει να εισαγάγει στο ΧΑΚ μετοχές, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η αξία των οποίων θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του καταβληθέντος μετοχικού κεφαλαίου της. Σε άλλο αλλιώτικο ρεπορτάζ της για το διάλογο των πολιτών με τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους σε Βουλή και Ευρωβουλή γράφει ότι ο πολίτης έχει λόγο και τον λαμβάνει, λίγες μεν φορές, αλλά δεν παίρνει πάντα απαντήσεις. Γράφει επίσης ότι 12 χρόνια από την τραγωδία της «Ήλιος», οι συγγενείς μεταβαίνουν σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στον τόπο της τραγωδίας, στον Γραμματικό, όπου θα τελεστεί τρισάγιο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ιστορία αποτυχίας οι πλειστηριασμοί» γράφει ότι τα στοιχεία από την υλοποίηση του νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις δείχνουν ότι το πλαίσιο, η υιοθέτηση του οποίου είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου, δεν έχει συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι δεν κάνει πίσω η ΠΟΕΔ στο θέμα της αναγνώρισης του καθεστώτος αορίστου χρόνου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή θα συμπληρώσουν υπηρεσία 30 μηνών είτε ως συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες και έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία προσφυγών των μελών της για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου καθεστώτος. Αναφέρει επίσης ότι από την αρχική αγωνία για την τύχη των συγγενών, στα καθημερινά ζητήματα της επιβίωσης στην προσφυγιά και στην κατεχόμενη Καρπασία, τα μηνύματα που αντάλλασσαν τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή οι εγκλωβισμένοι με τους συγγενείς τους έχουν πολλές ιστορίες.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Συγκρούσεις σε υψηλούς τόνους» και αναφέρει ότι Κυβέρνηση και κόμματα θερμαίνουν τις μηχανές για μπουν Σεπτέμβρη σε ρυθμούς εκλογών. Γράφει ότι παραμονές Δεκαπενταυγούστου, όμως, οι τόνοι στο εσωτερικό ανεβαίνουν συνεχώς. Οι πολιτικές δυνάμεις θερμαίνουν τις μηχανές τους για να μπουν για τα καλά στην προεκλογική μάχη, αμέσως μετά το τέλος του Αυγούστου, επιλέγοντας την αντιπαράθεση και την σύγκρουση με απώτερο στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Σε τροχιά εκλογών βρίσκεται και το Προεδρικό, καθώς πλέον δεν αφήνουν να περάσει αναπάντητη καμία αναφορά από την αντιπολίτευση. Αλλού γράφει ότι σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού προχωρούν συνεχώς τα τρία συστημικά πιστωτικά ιδρύματα. Γράφει, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν 2,5 χρόνια να απαντήσουν στο αίτημα εκτοπισθέντος σχετικά με οικονομική βοήθεια για την αγορά διαμερίσματος.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Νταβατζής…το κράτος με θύμα το δημόσιο» γράφει ότι βιομηχανική περιοχή Στροβόλου-ετήσιο ενοίκιο μίσθωσης 6.660 ευρώ. Υπεκμίσθωση στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες με ετήσιο ενοίκιο υπεκμίσθωσης 135.000 ευρώ. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα όπου το δημόσιο είναι το μεγάλο θύμα με πλάτες του κράτους. Βιομηχανικά τεμάχια ενοικιάζονται, αλλά το κράτος τα ενοικιάζει από τρίτους πληρώνοντας τα πολλαπλάσια. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και διατάχθηκαν έρευνες – η μία πίσω από την άλλη- για σειρά ατασθαλιών στο Τμήμα Πολιτικής Άμυνας, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και δεν έγινε «καμία ενέργεια». Γράφει, ακόμη, ότι μόλις οι μισοί από τις 43.000 δικαιούχους απολαμβάνουν την έκπτωση στο ηλεκτρικό.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/08/2017 08:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: