Τους αποκαλύπτουν από τα κατεχόμενα: Η Τουρκία δεν δέχθηκε να εγκαταλείψει το παρεμβατικό της δικαίωμα




Στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, η Τουρκία δεν αποδέχθηκε να παραιτηθεί του μονομερούς παρεμβατικού της δικαιώματος, δήλωσε ο λεγόμενος παράνομος “υπουργός εξωτερικών” του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. 

Ανέφερε, ακόμη, ότι οποιεσδήποτε ειδήσεις περί σχεδίου β’ του ψευδοκράτους ή που αφορούν το Βαρώσι δεν ευσταθούν, και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να λάβουν μέτρα από μόνοι τους, αλλά κάθε βήμα θα λαμβάνεται σε διαβούλευση με την Τουρκία.

Πρέπει να γίνει αποδεκτό, είπε, πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό που συνεχίζονται εδώ και 55 χρόνια έχουν καταρρεύσει και ότι πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα,  ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι πολλές φορές αναφέρθηκε και από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ήταν η τελευταία και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε δηλώσεις που να επιχειρούν να κρατήσουν τη διαδικασία ζωντανή.

“Εάν ήμουν ο κ. Ακιντζί, προκειμένου να δείξω στη διεθνή κοινότητα ότι η διαδικασία τελείωσε, θα πήγαινα στη ‘βουλή’ να την ενημερώσω και να δώσω τους όρους εντολής μου ως διαπραγματευτής στη ‘βουλή’”, είπε.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η διαδικασία απέτυχε, οι όροι εντολής του κ. Ακιντζί ως διαπραγματευτή έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει τίποτε πλέον για να διαπραγματευτεί ο κ. Ακιντζί.

“Μια σταθερή θέση για το Κυπριακό θα είναι πολύ καλή για το μέλλον του τουρκικού ‘λαού’ της Κύπρου” είπε.

Οι Τ/κ, ανέφερε, πρέπει να αποφασίσουν από κοινού με την Τουρκία για τα επόμενα βήματα. Επεσήμανε ότι η συνάντηση που έγινε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ήταν μια καλή αρχή για αυτού του είδους τη συνεργασία.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση χωρίς την αποδοχή της ύπαρξης δύο ίσων κοινοτήτων στο νησί.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος στο Κυπριακό και κατηγόρησε την ΕΕ ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/κ και πως ενέταξε στους κόλπους της τους Ε/κ.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/07/2017 19:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: