Ένας μεγάλος κωμικο-τραγικός της νεότερης Ελλάδας: Σκόρπισε θλίψη ο θάνατος του Στάθη Ψάλτη




Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε ο θάνατος του Στάθη Ψάλτη σε ολόκληρο το πανελλήνιο και κυρίως στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους και ταλαντούχους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου με ξεχωριστή προσωπικότητα, συνέπεια και ήθος απαράμιλλο.

Ένας πολύ σημαντικός κωμικό-τραγικός ηθοποιός, ο οποίος λίγοι ίσως να γνωρίζουν, ότι έπαιξε και συγκλονιστικά δραματικούς ρόλους. Όπως «το Ημερολόγιο ενός τρελού», τον «Καλλιγούλα» του Αλμπέρ Καμί, με την Μιμή Ντενίση τον Άγιο στην «Θεοδώρα», αλλά και σε αρχαία τραγωδία.

«Το θέατρο είναι ένα. Αν μπορείς, ανέβα πάνω και παίξε. Αν δεν μπορείς, μην το μαστιγώνεις», είπε σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Γιάννη Βίτσα τον Αύγουστο το 2009. Σημειώνω την πιο σημαντική ερώτηση του δημοσιογράφου: «Δεχτήκατε πόλεμο στην πορεία σας, στο βαθμό που να πείτε: “Έλεος. Μην πυροβολείτε άλλο;”» Η απάντηση του Ψάλτη κρύβει μέσα της όλη την αλήθεια για τον ανελέητο «πόλεμο» που αρκετές φορές αναπτύσσεται στον κατά τα άλλα υποτίθεται «μαγικό κόσμο» της καλλιτεχνικής οικογένειας, της οποίας δεν αποτελεί εξαίρεση αυτή των ηθοποιών: «Τραγικούς πολέμους δέχτηκα. Πέρασα Τρωικό πόλεμο και ναυμαχίες, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα, γιατί ήμουν νικητής … ».

Ο Στάθης Ψάλτης έπεσε θύμα της προκατάληψης που κυριαρχεί για τις βιντεοταινίες… της δεκαετίας του ΄80 και ΄90. Η απάντηση του στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και σαφής: «Κοίταξε, δεν είμαι θύμα της προκατάληψης. Διότι η δεκαετία του ’80 μέχρι και τα μισά του ’95 ήταν η χρυσή εποχή του μουσικού θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί βγήκαν νέοι άνθρωποι και στάθηκαν στο θέατρο. Δεχτήκαμε πόλεμο γιατί κάναμε βιντεοκασέτες. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά ουδεμία βιντεοκασέτα έκανα. Μόνο ταινίες. Δεν είχαν όμως να πουν τίποτε άλλο, παρά μόνο να χτυπήσουν σ’ αυτό το πράγμα για να μειώσουν την αξία ενός ανθρώπου. Βέβαια, δεν τα κατάφεραν».

Τον τελευταίο διάστημα έδωσε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια γενναία, σκληρή και άνιση μάχη με την επάρατη νόσο στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Τελευταία επιθυμία του ήταν να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων. Μια επιθυμία που έγινε πραγματικότητα, όταν ο ιερέας του νοσοκομείου πέρασε από το δωμάτιο του την Μεγάλη Παρασκευή, λίγο πριν ο αξέχαστος καλλιτέχνης μπει στο δρόμο για το στερνό ταξίδι του, εισερχόμενος στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης, με προδιαγραμμένη, όπως έδειχναν τα πράγματα, κατάληξη. Ο Στάθης Ψάλτης δεν το είχε πει αυτό σε κανέναν! Αυτή την υστάτη του επιθυμία την κράτησε μυστική ακόμα και από την οικογένειά του.

Την επόμενη μέρα, το Μεγάλο Σάββατο, ο ιερέας πέρασε ξανά το κατώφλι της εντατικής για να τον δει. «Έλα κάθισε δίπλα μου», του είπε ο αγαπημένος ηθοποιός. Ο ιερέας κατόπιν επιθυμίας του κάθισε πλάι του και μιλούσαν για δύο ώρες σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση του αξέχαστου και αθυρόστομου μερικές φορές Στάθη που διακόπηκε λίγο αργότερα καθώς επιβαρύνθηκε πολύ σοβαρά η υγεία του.

Φτερούγισε χαμογελαστός λίγες μόνο μέρες μετά την εβδομάδα των Θείων Παθών, του Γολγοθά και της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού μας. Το σώμα και το αίμα του οποίου μετάλαβε ο Στάθης Ψάλτης, έχοντας φυλαχτάρι κρεμασμένο στο στήθος του το Σταυρό της πίστεως μας τον οποίο δεν αποχωρίστηκε ποτέ στην ζωή του.

Κρατώ και μοιράζομαι μαζί σας την δήλωση της αγαπημένης του φίλης και από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, της Καίτης Φίνου, η οποία υπήρξε μία από τις γυναίκες της ζωή του Στάθη Ψάλτη, τόσο στο θέατρο και την τηλεόραση, όσο και τη ζωή … Η Καίτη Φίνου πάντα μιλούσε με λόγια αγάπης για τον Στάθη της. Η ανάρτηση για τον θάνατο του λατρεμένου της είναι σπαρακτική: «Καλή αντάμωση, Στάθη μου. Η Κουλάρα σου» έγραψε στο λογαριασμό της στο «Twitter». Φέρνοντας στην μνήμη μας εκείνη την ανεπανάληπτη κωμωδία με τον «αθυρόστομο» ηθοποιό μας να φωνάζει: «Κούλα πολύ παλιόπαιδο (…..) ο Κυριάκος!»

Στάθη Ψάλτη στο καλό! Μας έδωσες πολλά. Μας έμαθες να χαμογελάμε. Και πάνω απ’ όλα μας δίδαξες ΗΘΟΣ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! ‘Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο φίλος και συμπατριώτης μου Ανδρέας Μιχαήλ, από τους στενούς συνεργάτες του μεγάλου μας θεατράνθρωπου έγραψε στην προσωπική του σελίδα στην κοινωνική δικτύωση: ««Στάθη μου αγαπημένε …. καλό σου ταξίδι και καλό παράδεισο …. ξεκουράσου εν ειρήνη αδελφέ …. σε ευχαριστώ δια την εγκάρδια και απλόχερη αγάπη σου….θα υπάρχεις πάντα στην καρδιά μου ….».

Η ανάρτηση του συμπληρώνεται από την ειδική τιμητική πλακά που του χάρισε ο Στάθης Ψάλτης σε αγνώριστη του ήθους που επέδειξε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η ειδική τιμητική πλακά που χάρισε ο Στάθης Ψάλτης στον Ανδρέα Μιχαήλ.
Η ειδική τιμητική πλακά που χάρισε ο Στάθης Ψάλτης στον Ανδρέα Μιχαήλ.
  • Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
    Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
    Από το Μονάγρι Λεμεσού
    [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: