Απεβίωσε ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Νίκος Χαραλάμπους: Συλλυπητήρια από τον θεατρικό κόσμο και πολιτικά κόμματα στην Κύπρο * Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Απεβίωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους. Photo screen shot via youtube, Open University of Cyprus




Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους. Σε ανακοίνωση ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και η ‘Ενωση Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις κόρες του Χριστιάνα, Νιόβη και Δανάη.

Ο Νίκος Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε για 2 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα δραματικής τέχνης στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία.

Μαζί με άλλους ίδρυσε στη Λευκωσία το «Θέατρο Τέχνης». Το 1962 συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός, ήταν μάλιστα βασικό στέλεχος του θιάσου του Καρόλου Κουν για 7 περίπου χρόνια.

Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης, τόσο ως ηθοποιός όσο κι ως βοηθός σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση του Βερολίνου. Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη R.A.D.A. Λονδίνου, στο USC του Λος Άντζελες, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στην Κύπρο.

Το 1969, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, απετέλεσε για 2 χρόνια στέλεχος του Θεάτρου ΡΙΚ, παρουσιάζοντας έργα κυρίως του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.

Το 1971 ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Ο Νίκος Χαραλάμπους, μαζί με άλλα στελέχη του θεάτρου ΡΙΚ, μεταπήδησαν στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απετέλεσε βασικό στέλεχος του ΘΟΚ μέχρι το 1974. Το 1973 σκηνοθέτησε τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, και πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας του Ανατολικού Βερολίνου.

Μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974 έφυγε για την Ελλάδα. Εκεί συνεργάστηκε ξανά με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ενώ αργότερα διηύθυνε για ένα διάστημα το Θέατρο Καλαμάτας.

Το 1976 εκλήθη πάλι στην Κύπρο από τον ΘΟΚ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά. Έκτοτε κινείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως σκηνοθέτης. Η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του ως σκηνοθέτη στον ελλαδικό χώρο ήταν με το έργο «Άτταλος Γ’», που είχε σκηνοθετήσει για τον ΘΟΚ κι είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1980.

Τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τις «Ἱκέτιδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου κι υπήρξαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ αλλά και για ελλαδικά θέατρα πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του αρχαιοελληνικού κλασσικού ρεπερτορίου με τα οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Καλαμάτας, το Θέατρο Καισαριανής, το Θέατρο Βουγιουκλάκη, καθώς και με αρκετά άλλα θεατρικά συγκροτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έχει βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από το Δήμο Αθηναίων, ως σκηνοθέτης με το βραβείο Δώρου Λοΐζου, ως σκηνοθέτης με το βραβείο ΘΟΚ, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γενικής Προσφοράς στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.

Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Μίχα. Ήταν αδελφός της ηθοποιού Άλκηστης Παυλίδου.

Το υφυπουργείο Πολιτισμού

«Η απώλεια του Νίκου Χαραλάμπους αφήνει ένα κενό στον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης αναφέρει σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο Πολιτισμού, που σημειώνε ότι είναι με βαθιά θλίψη και συγκίνηση που ενημερώθηκε για τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Ο Νίκος Χαραλάμπους, αναφέρει, είχε μια διακεκριμένη καριέρα που εκτείνεται και εκτός συνόρων, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στον χώρο του θεάτρου και της τέχνης.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αναφέρει ότι η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί δημόσια δαπάνη, “εκφράζοντας έτσι τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό της πολιτείας προς το έργο και τη μνήμη του Νίκου Χαραλάμπους, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανεκτίμητη συμβολή του στον πολιτισμό και στην τέχνη”.

Ανακοίνωση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου:

«Ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Νίκου Χαραλάμπους, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, ηθοποιού και δάσκαλου. Η προσφορά του συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του κρατικού θεάτρου της Κύπρου, αφήνοντας τεράστια πολιτιστική κληρονομία στο θέατρο.

Οι σκηνοθετικές του προσεγγίσεις ειδικότερα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα υπήρξαν πρωτοποριακές για την εποχή τους, με έντονα στοιχεία τελετουργίας και συμβολισμού, που ενίοτε συνδύαζαν τον αρχαίο μύθο με την κυπριακή πραγματικότητα που είχε νωπό το τραύμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Μερικές από τις εμβληματικές του παραστάσεις κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα εγχώρια σύνορα και να αξιώσουν τον ΘΟΚ να ανοίξει νέους δρόμους σε διεθνείς σκηνές και σημαντικά Φεστιβάλ σε Ρωσία, Αμερική και Γερμανία. Οι αλησμόνητες ευριπίδειες Ικέτιδες του (1978) εγκαινίασαν την παρουσία του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (1980), συνιστώντας ορόσημο για την κυπριακή θεατρική δημιουργία. Σκηνοθέτησε συνολικά δεκαπέντε παραστάσεις Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, και πάνω από σαράντα παραγωγές κλασικών και σύγχρονων έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Η μεγάλη οικογένεια του θεάτρου θρηνεί από σήμερα την απώλεια ενός εκλεκτού ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην τέχνη και το θέατρο με απέραντη δημιουργικότητα και ήθος.

Σύσσωμος ο ΘOK εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις θυγατέρες του Χριστιάνα, Νιόβη και Δανάη και σε όλους τους οικείους του».

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, αποχαιρετά τον μεγάλο καλλιτέχνη, ηθοποιό και σκηνοθέτη:

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου μας ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χαραλάμπους. Τον αποχαιρετούμε με πολύ σεβασμό γιατί ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης, θεαντράνθρωπος, σκηνοθέτης και φωτεινός άνθρωπος.

Ο εκλιπών, υπήρξε ένας εμπνευσμένος, υψηλής στάθμης, κύρους και ευαισθησίας καλλιτέχνης, ήταν πολυβραβευμένος για τα όσα προσέφερε στην τέχνη την οποία υπηρέτησε με αγάπη και πάθος και ήταν πάντοτε αξιοπρεπής και συνεπής στις αρχές του.

Καλό ταξίδι στον «Δον Κιχώτη της γοητείας του ταξιδιού χωρίς προορισμό, στον Οδυσσέα του νόστου» όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Ο πολιτισμός θα στερηθεί μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητές του, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γνωστοί του θα στερηθούν ένα φωτεινό άνθρωπο. Θα μείνει αξέχαστος, γιατί ήταν από αυτούς που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα.

Καλό ταξίδι στο αιώνιο φως, αγαπημένε Νίκο Χαραλάμπους!

Συλλυπητήρια ΔΗΣΥ :

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και εμείς όπως και το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας γίναμε σήμερα κοινωνοί της είδησης του αδόκητου θανάτου ενός από τους μεγάλους του κυπριακού θεάτρου, του Νίκου Χαραλάμπους.

Ο Νίκος Χαραλάμπους υπήρξε ο αφηγητής των ονείρων όλων μας, όπως εκφράστηκαν μέσα από τη δική του ματιά πάνω στο θεατρικό και όχι μόνο σανίδι για δεκαετίες, και το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους δημιουργούς. Ένα έργο που δικαίως έτυχε τιμής και αναγνώρισης σε Κύπρο και Ελλάδα. Ταυτόχρονα η σεμνότητα, η χαμηλών τόνων προσωπικότητά του και η αφοσίωσή του στην πρόοδο του θεάτρου, του χάρισε μόνο φίλους και συνοδοιπόρους στη σπουδαία του πορεία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αλλά και σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο».

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Χαραλάμπους:

«Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χαραλάμπους, ο οποίος πρωταγωνίστησε για δεκαετίες στο χώρο του θεάτρου.

Όλη η ζωή του εμπνευσμένου σκηνοθέτη και ηθοποιού ήταν συνυφασμένη με το θέατρο καταγράφοντας εντυπωσιακές και ρηξικέλευθες παραγωγές, οι οποίες παρουσιάστηκαν τόσο στη Κύπρο όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο που ο Νίκος Χαραλάμπους έχει σκηνοθετήσει τις περισσότερες παραγωγές του ΘΟΚ που παρουσιάστηκαν στον ιστορικό χώρο της Επιδαύρου, ενώ συνεργάστηκε με κορυφαίους ανθρώπους αλλά και φορείς  του θεάτρου και του πολιτισμού.

Για την συνολική του προσφορά στον πολιτισμό ο Νίκος Χαραλάμπους τιμήθηκε με σημαντικά Βραβεία Πολιτισμού ανάμεσα στα οποία ήταν το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης» που του απονεμήθηκε τον Ιούνιο του 2013.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους του Νίκου Χαραλάμπους και σε όλη τη θεατρική οικογένεια της Κύπρου».

 Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

«Ο Νίκος Χαραλάμπους υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που γέννησε ο τόπος μας, ενώ η καλλιτεχνική του προσφορά πέρασε τα στενά σύνορα της Κύπρου και έγινε αποδεκτός από όλο τον Ελληνισμό.

Ο Νίκος Χαραλάμπους ήταν αυτός που ουσιαστικά σύστησε στο κυπριακό κοινό τί εστί θέατρο, ενώ με πρωτοβουλίες του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο έργα των Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπρόζεκ Σάφερ. Η ιστορία, η σχολή σκέψης και η σκηνοθετική προσέγγιση του, μας αφήνουν μια σπουδαία παρακαταθήκη. Μια κληρονομιά και μια τεράστια ευθύνη να δημιουργήσουμε και να κρατήσουμε το θέατρο και τον πολιτισμό της χώρας μας στα επίπεδα που ο ίδιος το είχε ανεβάσει.

Αιωνία του η μνήμη».

Η ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Νίκου Χαραλάμπους:

«Αισθήματα θλίψης προκαλεί ο θάνατος του μεγάλου θεατράνθρωπου, του Νίκου Χαραλάμπους.

Ως ηθοποιός και σκηνοθέτης μεγαλούργησε πνευματικά και καλλιτεχνικά και στην κυριολεξία δίδαξε θέατρο σε πολλές γενιές ηθοποιών στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά δίδαξε και την θεατρική παιδεία στους Κύπριους.

Το βιογραφικό του Νίκου Χαραλάμπους δεν είναι μόνο πλούσιο σε θεατρικές και τηλεοπτικές δράσεις, αλλά είναι πολύτιμο και σε ποιότητα.

Χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις, σε δύσκολες εποχές, έφερε σε επαφή τους Κύπριους με την αρχαία ελληνική γραμματεία και τα κλασσικά αριστουργήματα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής.

Ήταν πρωτεργάτης του Θεάτρου ΡΙΚ και του ΘΟΚ, ήταν πρωτοπόρος στα θεατρικά δρώμενα και ποιούσε στην κυριολεξία το ήθος, πάνω στη σκηνή ή εκτός σκηνής.

Η ΕΔΕΚ, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα, τίμησε τον Νίκο Χαραλάμπους με το Βραβείο Δώρου Λοΐζου.

Ο Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος, τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Χαραλάμπους».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: