Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Κύριο θέμα στις εφημερίδες της 31ης Δεκεμβρίου, η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα στην Αθήνα και οι κοινές δράσεις που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη. Άλλα θέματα που δεσπόζουν είναι η οικονομία, το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, το ξεπάγωμα θέσεων στο δημόσιο και οι αγορές για την ετοιμασία του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Κοινές δράσεις Αθήνας-Λευκωσίας”, γράφει ότι άκρως εποικοδομητική η χθεσινή συνάντηση εργασίας των Αναστασιάδη, Τσίπρα, Κοτζιά, Κασουλίδη, κατά την οποία αποφασίστηκαν κοινές δράσεις Αθήνας-Λευκωσίας, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αλλού γράφει ότι 19 εκατομμύρια είναι οι δαπάνες μέχρι τώρα για τις έρευνες για την οικονομία για ενίσχυση της Γεν. Εισαγγελίας, της Αστυνομίας και για αγωγές εντός και εκτός Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ψυγείο ο ψυχρός πόλεμος, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν απαντά στις κυρώσεις ΗΠΑ.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Μπαράζ επαφών μέχρι την Γενεύη”, γράφει ότι συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβαν χθες Αθήνα και Λευκωσία αναφορικά με τα επόμενα βήματα μέχρι τη μετάβαση στην Ελβετία. Σε αυτές περιλαμβάνεται μπαράζ επαφών με ΕΕ και ΟΗΕ, που ως στόχο έχουν την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας στο ζήτημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού. Αλλού γράφει για τη ριζική αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο τι λένε οι Κύπριοι για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

“Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Οδικός χάρτης για δράσεις”, γράφει ότι αποφασίστηκαν χθες από Λευκωσία-Αθήνα, η μετάβαση του ΥΠΕΞ Ελλάδος Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης να έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, Τσίπρας-Αναστασιάδης να έχουν τηλεφωνικές επαφές ή συναντήσεις με ηγέτες ξένων χωρών και όπως επιδιωχθεί η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη Γενεύη. Αλλού αναφέρεται σε ξεπάγωμα 1.059 θέσεων στο Δημόσιο από το 2012 μέχρι σήμερα, την ώρα που υπήρχε μορατόριουμ προσλήψεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο σκάφη που αγοράστηκαν για σκοπούς πυρασφάλειας στη θάλασσα για το αεροδρόμιο Πάφου, μένουν επί 16 μήνες αναξιοποίητα, αναφέροντας ότι ερίζουν ακόμη για το ποια Υπηρεσία θα τα χειρίζεται.

Η “Χαραυγή” έχει τίτλο “Ταξίδια-Αστραπή σε ΕΕ και ΗΠΑ πριν τη Γενεύη” και γράφει ότι αποφάσεις για ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ελήφθησαν χθες στην Αθήνα στην κοινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να προετοιμαστεί και να πάει μελετημένος στη Γενεύη και με καθαρό μυαλό να διαχειριστεί ζητήματα. Αλλού γράφει ότι προτείνονται ριζικές αλλαγές στο νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ΧΑΚ ο Συνεργατισμός με διευρυμένη-εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Κοινή δράση πριν την Γενεύη¨, γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα λάβουν συντονισμένες δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο πριν από τη διάσκεψη στη Γενεύη ενώ δεν υπάρχει, προς το παρόν, συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν. Αλλού αναφέρεται στην εισροή νερού στα φράγματα κατά το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ποσότητα νερού κυμαίνεται στο 20%. Σε άλλο θέμα προβάλλει την κριτική της οργάνωσης των παραπληγικών κατά της κυβέρνησης λόγω περικοπών.

ΚΥΠΕ – Μαρία ΑντούναΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/12/2016 09:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: