Ο Αθ. Ορφανίδης “έδωσε” Βγενόπουλο, Χριστόφια, Αναστασιάδη και κυπριακή Βουλή




Σε μια συνεδρία θρίλερ που διήρκησε πάνω από οκτώ ώρες και εν μέσω εκρηκτικού κλίματος ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη στην Επιτροπή Θεσμών, που σημαδεύτηκε από τρικούβερτους καυγάδες με βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις ακόμα και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος όπως υποστήριξε προωθούσε τις αξιώσεις Βγενόπουλου.

Ορφανίδης : Τον κύριο Βγενόπουλο δεν τον έφερα εγώ στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη «Έγώ στην Κύπρο ούτε του έκανα πλάτες όταν ήταν εδώ. Εγώ επιχείρησα να τον διώξω. Άλλωστε η εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε ποιο κόμμα πήρε τα πιο πολλά ως “εισφορές” από το Βγενόπουλο».

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του Αθανάσιου Ορφανίδη για πολιτικές πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης Χριστόφια, όταν ο ίδιος το Φεβρουάριο του 2009 είχε απορρίψει το αίτημα του Ανδρέα Βγενόπουλου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG στη Λαική.

Το τηλεφώνημα στον Χριστόφια

Όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, «ήταν Παρασκευή. Αρχικά μίλησα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε. Λίγες ώρες μετά μου έκανε σφοδρή παρατήρηση το νεοδιορισθέν μέλος της Κεντρικής Πάμπος Παπαγεωργίου».

Ο κ. Ορφανίδης συνέχισε λέγοντας, «Τη Δευτέρα έδωσα εξηγήσεις στον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Προς μεγάλη μου έκπληξη με πήρε από τη Σερβία όπου βρισκόταν, ο πρόεδρος Χριστόφιας και ζητούσε εξηγήσεις».”

Τρικούβερτοι καυγάδες

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.

Καταγγελίες που προκάλεσαν το μένος των βουλευτών του ΑΚΕΛ, που αντιδρούσαν κάθε φορά που αναφερόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

«Αν υλοποιούνταν οι προτάσεις Σιαρλή το 2012 δεν θα φτάναμε ως εδώ» ανέφερε χαρακτηρίστηκα ο κ. Ορφανίδης.

Τα αίματα άναψαν και όταν ο Αθανάσιος Ορφανίδης αναφέρθηκε στον ΕΛΑ της Λαικής.

Υποστήριξε ότι όταν έφυγε από την Κεντρική, τον Απρίλιο του 2012 για τα 3.9 δισεκατομμύρια ΕΛΑ που αντλήθηκαν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Από τα πυρά του Αθανάσιου Ορφανίδη δεν γλίτωσε ούτε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η Βουλή οι οποίες όπως υποστήριξε παραπλανήθηκαν αφού έλαβαν υπόψη τα φουσκωμένα νούμερα της PIMCO.

Σε παγίδα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, «η κυβέρνηση Αναστασιάδη με Υπουργό τον Σαρρή έπεσε σε μεγάλη παγίδα. Το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Παραπλανήθηκαν από τις εισηγήσεις της Κεντρικής και της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του τόσο για τα ελληνικά ομόλογα όσο και για την εξαγορά της Γιουνιάστρουμ.

«Κάρφωσε» μάλιστα λειτουργό της Κεντρικής ότι του είχε παρουσιάσει έκθεση που αθώωνε τις τράπεζες για την πώληση αξιογράφων. Το ίδιο πρόσωπο μετά την κρίση, όπως υποστήριξε συνέταξε εντελώς αντίθετη έκθεση.

Της Νατάσας Χριστοφόρου, MEGA ΚΥΠΡΟΥ 

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

ΓΙΑΤΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΕΥΝΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ;

Οι απαντήσεις, που έδωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, παρείχαν σημαντικά στοιχεία για τις χρονικές περιόδους της έναρξης της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Διερωτόμαστε:

•    Γιατί η Νομική Υπηρεσία, τόσο καιρό, δεν κάλεσε τον κ. Ορφανίδη να καταθέσει στο πλαίσιο της διερεύνησης για τους υπαίτιους της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας;
•    Γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε έρευνα, που να αφορά όλα όσα έγιναν στη Λαϊκή Τράπεζα;
•    Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διαταχθεί ποινική έρευνα για το ότι η Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε έχει διερευνήσει το τι έγινε στη Λαϊκή Τράπεζα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: