Συνεχίζεται η αξιολόγηση της πρότασης σας για το Ασφαλιστικό απάντησε το ΔΝΤ στην Αθήνα




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δήλωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτημα του Μέγκα εάν το Ταμείο απέρριψε την ελληνική πρόταση, όπως είχε μεταδοθεί κατά κόρον από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα να εκνευριστεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε συνέντευξη Τύπου να απαιτησει από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν σχολίασε τη διαρροή από στέλεχος του ΔΝΤ στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ ότι «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα». Και τόνισε ξανά ότι ακόμα αξιολογείται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε εμμέσως και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εγκάλεσε το ΔΝΤ για τη διαρροή.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση “πολύ σύντομα” και “όταν συγκεντρωθούν αρκετές πληροφορίες” έκανε λόγο το μεσημέρι της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η κα Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται για να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Αναφορικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση τόνισε ότι είναι κομμάτι της αξιολόγησης χωρίς να θέλει να σχολιάσει ωστόσο μεμονωμένες πολιτικές.

“Εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις για το συνταξιοδοτικό αλλά δεν θα αποφανθούμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η λεπτομερής εξέταση”, επισήμανε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Την ανάγκη να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να κλείσει σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να διεξαχθεί η συζήτηση για το χρέος και να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Με το βλέμμα προς το ΔΝΤ, τόνισε με έμφαση ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, καθώς και ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα κάνουν διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε πως “μέσα στη συμφωνία το έχουμε καλέσει να πάρει μέρος στο νέο πρόγραμμα”. “Είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα”, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι “κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και στο συνταξιοδοτικό και στο δημοσιονομικό” και είμαστε ανοικτοί για κάθε συζήτηση και συμβιβασμό, να υπάρχει λύση, όπως επισήμανε.

“Είμαστε έτοιμοι με καλή θέληση και προδιάθεση να συζητήσουμε το δημοσιονομικό με το ΔΝΤ”, αλλά και το ασφαλιστικό, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, αρκεί το ΔΝΤ να είναι διατεθειμένο να τελειώσει αυτή η συζήτηση σε εύλογο χρόνο, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η πίεση του χρόνου δεν σχετίζεται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά με τη συνολική επιτυχία του προγράμματος.

“Ο χρόνος -είπε χαρακτηριστικά- παίζει έναν σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του όλου προγράμματος, για να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο. Η βασική μας ανησυχία είναι ότι ίσως δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ αυτή την ανησυχία που έχουμε για τον χρόνο… Θα θέλαμε και το ΔΝΤ να καταλάβει ότι ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας για εμάς. Δεν έχουμε απεριόριστο. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα. Και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους 6 μήνες, το θεωρώ μεγάλο κρίμα και μεγάλη αδικία. Είμαστε πολύ κοντά στο να έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Τυφεκίζουμε το πόδι μας εάν συνεχίσουμε έτσι και δεν προσπαθήσουμε όλοι να αλλάξει σελίδα η χώρα”.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό και τόνισε:

“Εάν αυτές οι διαρροές, ότι απορρίπτει το ασφαλιστικό, δεν είναι από το ΔΝΤ, θα ήταν χρήσιμο να βγει το Ταμείο να το πεί, υπάρχει δέσμευση όλων των πλευρών να μην γίνεται διαπραγμάτευση μέσω διαρροών. Το ΥΠΟΙΚ και εγώ ως συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας αυτό το έχουμε σεβαστεί, γιατί είναι δέσμευση και τη θεωρούμε και σωστή”.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως είναι πολύ ευχαριστημένος από την ανταπόκρισή τους και “τη θέληση να βρεθεί σύντομα λύση”, ενώ υπογράμμισε ότι τους εξήγησε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν. “Εκφράστηκε η άποψη ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύση στα προβλήματα”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε αρκετές φορές την αναγκαιότητα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα εγκαίρως, μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, μαζί με τη συζήτηση για το χρέος, ώστε να βγει το πρόγραμμα. “Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να αρχίσουμε συζητήσεις, να φτάσουμε στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία”, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

http://mignatiou.com/2016/01/o-tsakalotos-kali-to-dnt-na-klisi-sintoma-tin-axiologisi-dilosis-me-vasi-diarroes/

http://mignatiou.com/2016/01/ean-den-simmorfothoun-athina-ke-danistes-to-dnt-tha-figi-tha-pi-i-lagkarnt-ston-alexi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: