3,35 δισ. στο βιβλίο προσφορών για το 1ετές ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος




Ξεπέρασε σε ύψος τα €3,35 δισ., το συνολικό βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η εν λόγω συναλλαγή, σημειώνεται, είναι μόλις η δεύτερη του είδους της που έχει εκτελεστεί στην Ευρώπη από κράτος και η τρίτη στην Ευρώπη συνολικά από εκδότες ομολόγων.

Παρά τη μακρύτερη διάρκεια, το εύρος (spread) στο νέο 10ετές ομόλογο είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο εύρος στο 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε εντός του τρέχοντος έτους και θεωρείται ότι η επιτυχία της έκδοσης αντικατοπτρίζει τη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική ανάκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη στατιστική κατανομή της έκδοσης, όπως ανακοινώθηκε, υπήρξε υψηλή διεθνής ζήτηση, με τους επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν το 62% της τελικής κατανομής.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και οι τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες έδωσαν ισχυρή συμμετοχή με ποσοστά 52% και 23% της τελικής κατανομής.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αξιολογείται από τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ως B3/BB-/B+/BL (σταθερή/θετική/θετική/σταθερή) προχώρησε σήμερα στην δεύτερη κοινοπρακτική έκδοση του έτους μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου (λήξης Μαΐου 2015).

Το νέο ομόλογο αναφοράς ύψους €1 δισ. (ημερ. λήξης 4 Νοεμβρίου 2025) έχει ονομαστικό επιτόκιο και απόδοση 4,250%. Οι τράπεζες Barclays, Goldman Sachs International, HSBC και Nomura ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.

Πλαίσιο Πολιτικής: Ο αντικειμενικός σκοπός της έκδοσης, σημειώνεται, ευθυγραμμίζεται με την υφιστάμενη Στρατηγική Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω επέκταση της καμπύλης επιτοκίων, την διαχείριση του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέσω της άμβλυνσης του χρονοδιαγράμματος λήξεως χρέους, τη βελτίωση των σχέσεων με το επενδυτικό κοινό και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.

Κύρια σημεία της συναλλαγής: Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία εκμεταλλευόμενη τις σταθερές συνθήκες στις αγορές και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P’s και τους Fitch, προχώρησε στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης την 4η Νοεμβρίου 2025 σε συνδυασμό με προσφορά για ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο του 2019 (επιτόκιο 4,75%), τον Φεβρουάριο του 2020 (επιτόκιο 4,625%) και το Μάιο του 2020 (επιτόκιο 6,50%).

Της έκδοσης προηγήθηκε μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μόναχο.

Ο σκοπός της προσφερόμενης επιλογής για ανταλλαγή ομολόγων σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση ήταν να δοθεί στους επενδυτές σε υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν το 2019 και 2020 η ευκαιρία να ανταλλάξουν μέρος ή όλα τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους σε νέα 10ετή ομόλογα, βοηθώντας έτσι την επέκταση της καμπύλης επιτοκίων δευτερογενούς αγοράς της Δημοκρατίας μειώνοντας ταυτόχρονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας κατά τα έτη 2019 και 2020.

Η έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις 14:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, με αρχική κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης 4,50% ώστε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές να μελετήσουν την συναλλαγή πριν την αναμενόμενη εκτέλεση της κατά την επόμενη μέρα. Οι ανάδοχοι άρχισαν να λαμβάνουν ενδείξεις ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την προσφορά ανταλλαγής και την νέα έκδοση κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 9:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης με συνολικές ενδείξεις ενδιαφέροντος ύψους πέραν των €1,8 δισ., το βιβλίο προσφορών άνοιξε με μειωμένη κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης 4,375%.

Το βιβλίο προσφορών συνέχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του πρωινού με μεγάλο ενδιαφέρον από την διεθνή επενδυτική κοινότητα, κάτι το οποίο οδήγησε στην περαιτέρω μείωση της κατευθυντήριας γραμμής απόδοσης στο επίπεδο 4,25-4,30% και τελικά στον καθορισμό της τελικής απόδοσης και του επιτοκίου στο χαμηλότερο επίπεδο του 4,25%.

(ΚΥΠΕ/ΓΒΑ/ΗΜΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: