Η Μόσχα εκνευρίζεται από το τουρκο-ουκρανικό ταγκό: “Περιστασιακός σύμμαχος” ο Ερντογάν;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με Γάλλους επιχειρηματίες. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (κείμενο της Isabelle Lasserre) αναφέρεται στην προσέγγιση της Τουρκίας και της Ουκρανίας και στην αντίδραση της Μόσχας.

Σημειώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας την πρόθεση να κλείσει την πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα, προς τα στενά του Κερτς, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, και να αναστείλει τις πτήσεις προς την Τουρκία για ενάμιση μήνα, επίσημα για λόγους υγείας, προειδοποιεί τον «Ουκρανό εχθρό» και τον Τούρκο «περιστασιακό σύμμαχο».

Το πρώτο μέτρο ενοχλεί ιδιαίτερα την Ουκρανία, η οποία βλέπει το δικαίωμά της στην κυκλοφορία να περιορίζεται και ανησυχεί για την προβολή της ρωσικής εξουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ με το δεύτερο τιμωρεί την Τουρκία, της οποίας το τουριστικό εισόδημα εξαρτάται εν μέρει από τους Ρώσους ταξιδιώτες, οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία την άνοιξη.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Zelensky πήγε για να ενισχύσει την τούρκο-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία και να εξοπλίσει τον στρατό του με drones.  «Οι Ουκρανοί ανησυχούν για την αυξανόμενη αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας για την προσάρτηση της Κριμαίας και παίρνουν την υποστήριξη όπου τη βρουν. Και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Zelensky είναι επιφυλακτικός έναντι των Ευρωπαίων, τους οποίους θεωρεί αναξιόπιστους », σχολίασε διπλωμάτης.

Από την άλλη, οι αρχές της Άγκυρας, αντιμέτωπες με την απειλητική στάση της Ρωσίας, δείχνουν την πολιτική και στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο, με την ελπίδα να διευκολύνουν την προσέγγιση τους με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, σημειώνει η δ/φος, προσθέτοντας, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, παίρνοντας αποστάσεις από τη Μόσχα, ελπίζει επίσης, ότι θα καταφέρει να κερδίσει σκλήρυνση της πολιτικής των συμμάχων έναντι του PKK, με ορισμένους να εκτιμούν, ότι μπορεί τελικά να λάβει πράσινο φως από την Ουάσιγκτον, για την αγορά των πυραύλων Patriot.

Το επόμενο βήμα σε αυτό το τρισδιάστατο γεωπολιτικό παιχνίδι θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει στη Μαύρη Θάλασσα. «Η ασφάλεια του Εύξεινου Πόντου είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για τους Ουκρανούς και τους Τούρκους και η αυξανόμενη ρωσική ναυτική παρουσία ανησυχεί τόσο το Κίεβο, όσο και την Κωνσταντινούπολη. Την Ουκρανία, γιατί θα ήταν ακόμη πιο ευάλωτη στις ρωσικές ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και την Τουρκία επειδή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ρωσικό επεκτατισμό στη Μαύρη Θάλασσα», σχολιάζει διπλωματική πηγή.

Η κατάσταση σε αυτήν τη στρατηγική θέση είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την προσέγγιση Τουρκίας και Ουκρανίας, αλλά στο Κίεβο, κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις, σημειώνει η δ/φος, με πηγή της ε/φ, εξοικειωμένη με το ζήτημα, να αναφέρει: «Δεν εμπιστευόμαστε τους Τούρκους. Γνωρίζουμε, ότι μπορούν να μας αφήσουν μέσα σε μια νύχτα υπέρ της σχέσης τους με τη Μόσχα. Αλλά όταν έχoυμε απέναντι τον Vladimir Poutine και η Ευρώπη κινείται με την ταχύτητα ενός σαλιγκαριού, πρέπει να αρκεστούμε στο λιγότερο από τα χειρότερα, επειδή χρειαζόμαστε απεγνωσμένα συμμάχους».

ΠΗΓΗ: Le FigaroIsabelle Lasserre – Moscou irrité par le tango turco-ukrainien

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Μεγάλες οι ευθύνες του Γκουτέρες, έπρεπε να απορρίψει την τουρκική πρόταση ΑΜΕΣΩΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: