Διεθνές Παρατηρητήριο προειδοποιεί την Τουρκία για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος (Κ). Photo via Twitter, @tcbestepe




Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή διαφορετικά θα προστεθεί στη “γκρίζα λίστα” των χωρών με ανεπαρκείς χρηματο-οικονομικούς ελέγχους, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς Παρατηρητηρίου, FATF.

Στην έκθεσή του που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Παρατηρητήριο, Financial Action Task Force (FATF),  το οποίο  εδρεύει στο Παρίσι, υπογραμμίζει τα κενά στις προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για να αποτρέψει την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Έκθεση αναφέρει ότι έγιναν έλεγχοι σε 11 διαφορετικούς τομείς στις επιδόσεις της Τουρκίας, και αποδείχθηκε ότι χρειάζονται μέγιστες ή θεμελιώδεις βελτιώσεις σε εννιά απ’ αυτούς. Τα πορίσματα της έρευνας σημαίνουν ότι η Άγκυρα θα τεθεί υπό επιτήρηση για ένα χρόνο, και πιθανόν να προστεθεί στην γκρίζα λίστα εάν δεν πραγματοποιήσει βελτιώσεις.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει “σε θεμελιώδεις βελτιώσεις σε μέτρα για το πάγωμα καταθέσεων που συνδέονται με την τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Τουρκία έχει χαμηλή απόδοση στις καταδίκες για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τις ίδιες τις τουρκικές αρχές, φαίνεται πως 6.000 άτομα διώχθηκαν το 2017, αλλά μόλις 115 καταδικάστηκαν.

Η Άγκυρα, επίσης θα πρέπει να βελτιώσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή “συγκέντρωσης, μετακίνησης και χρήσης κεφαλαίων από όπλα μαζικής καταστροφής”, αναφέρει η Εκθεση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία καθυστερεί στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες από Reuters, FATF
Παρίσι, Γαλλία

Η Αμερική φοβάται τον Ερντογάν; Το Πεντάγωνο δεν αποδοκίμασε δήλωση του για το Ινσιρλίκ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: