Η Αμερική φοβάται τον Ερντογάν; Το Πεντάγωνο δεν αποδοκίμασε δήλωση του για το Ινσιρλίκ!

File Photo: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ, στο Καπιτώλιο. DOD photo by U.S. Army Sgt. 1st Class Chuck Burden




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν αποδοκίμασε τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορούσε να απαντήσει με το κλείσιμο της βάσης του Ινσιρλίκ, εάν η Γερουσία ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής και προχωρήσει σε κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία και για την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400.

  • Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κράτησε -όπως και την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για παρόμοια δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου- μία αμυντική στάση λέγοντας ότι «η παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στις τουρκικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Incirlik, γίνεται με την άδεια της κυβέρνησης της Τουρκίας».

Το Πεντάγωνο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στο OPEN, προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση ενθαρρύνοντας παράλληλα την Τουρκία να ακολουθήσει πιο εποικοδομητικές πολιτικές όσον αφορά το ρωσικό σύστημα S-400, τη Συρία και άλλους τομείς διαφωνίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας βλέπει το καθεστώς των δυνάμεών του στην Τουρκία ως σύμβολο της δέσμευσής των ΗΠΑ να συνεργάζονται και να βοηθούν στην υπεράσπιση της Σύμμαχου στο ΝΑΤΟ και του στρατηγικού μας εταίρου, την Τουρκία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  • Για την Αμερική, ακόμα και η σημερινή Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμβάλλει σε αποστολές στο Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ και είναι σημαντική για τους στόχους της εθνικής μας αμυντικής στρατηγικής.

Όπως είναι γνωστό, παρά τα προβλήματα τα οποία χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλα, η Αμερική αρνείται να παραδώσει την Τουρκία στη Ρωσία. Άρα θα συνεχίσει την προσπάθεια για διευθέτηση των διαφορών, αν και ο Ερντγάν -με τις πράξεις και δηλώσεις του- απαιτεί “υποταγή” της Ουάσιγκτον στο θέμα των S-400.

Όμως, αν η Γερουσία προχωρήσει τη ψήφιση των κυρώσεων στην Ολομέλεια, η ρήξη θα είναι αναπόφευκτη, πιστεύουν αναλυτές και διπλωμάτες.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The U.S. force presence at Turkish bases, including Incirlik, is through the permission of the government of Turkey. We see the status of our forces in Turkey as a symbol of our decades-long commitment to work with, and help defend, our NATO Ally and strategic partner, Turkey. Turkey is a longstanding and NATO Ally that contributes to missions in Afghanistan, Kosovo, and Iraq and is important to our National Defense Strategy objectives. The Department strives to preserve that relationship while encouraging Turkey to pursue more constructive policies regarding the S-400, Syria, and other areas of disagreement.

Ένας Ερντογάν σε παράκρουση: Έρευνες στην Κρήτη, αναστροφή της Συνθήκης των Σεβρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: