Προκλήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας: Κούρσα εξοπλισμών καθώς η Τουρκία απειλεί…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι προκλήσεις που ανοίγονται στο χάραμα της νέας χρονιάς δεν είναι λίγες και σίγουρα περνώντας οι μήνες θα φανεί περίτρανα πως οι πολιτικοί θα πρέπει να δουν με μεγάλη σοβαρότητα όλες εκείνες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα επιτελεία, κυρίως σ’ ότι αφορά προγράμματα που ήδη τρέχουν αλλά και πρέπει να τρέξουν εντός αυτού του χρόνου ώστε κανείς να μην βρεθεί εξ’ απήνης.

Ο Πρώην αρχιστράτηγος της Άγκυρας και νυν υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει σχεδόν καθημερινά πλέον -που ίσως φτάνει και σε επίπεδο γραφικότητας- να κάνει λόγο περί «γαλάζιων πατρίδων» δείχνοντας το αρχιπέλαγος στο οποίο η Τουρκία αρέσκεται να εγκλωβίζει, με τις εντάσεις που δημιουργεί κατά καιρούς, την Ελλάδα.

  • Τα τρικ της Άγκυρας και η μνημειώδης ψυχραιμία της Αθήνας

Η πολιτική αυτή της Τουρκίας, όπως μας έλεγαν ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Πενταγώνου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διαρκή προσπάθεια οι δυνάμεις της Ελλάδας να αναλώνονται στο Αιγαίο, να σπαταλούνται χιλιάδες ευρώ σε καύσιμα και πολλά άλλα για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας.

Όλοι στην Άγκυρα έχουν διαπιστώσει πως η ψυχραιμία της Αθήνας είναι αυτή που έχει κερδίσει και πως τα άμεσα σχέδια της Ελλάδας και των χωρών που ήδη έχουν μπει στο ενεργειακό τόξο, είναι πως «όλο το παιχνίδι» θα διαδραματιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη έχει ξεκινήσει. Η Τουρκία, λένε οι ίδιες πηγές, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την Ελλάδα, την θέλει απέναντί της στη γνώριμη σκακιέρα του Αιγαίου μιας και στην ανοιχτή θάλασσα όλο το σενάριο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που προσπαθεί εδώ και χρόνια να στήνει η Άγκυρα με αμφισβητήσεις, γκριζάρισμα περιοχών κ.ο.κ.

Το «ρουά» που είχε κάνει το Πολεμικό Ναυτικό με το μπλόκο του Barbaros στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπορεί να θεωρηθεί μια από τις σημαντικές κινήσεις που έχει καταγραφεί, όχι από την Αθήνα αλλά σε πολλά επίπεδα εκτός Ελλάδας. Ένας από τους λόγους ήταν πως φάνηκε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο μεταφέρεται όλο το ενδιαφέρον.

Οι προτεραιότητες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή και με τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει, δεν είναι μια, δυο ή τρεις αλλά ανοίγονται σαν ομπρέλα. Οφείλουν οι αποφάσεις της πολιτικής να είναι ικανές να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα πολλούς στόχους.

  • Τι θέλει το ΠΝ να τρέξει μέσα στο 2019

Για το Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι λίγοι οι επιτελείς του που πιστεύουν και ελπίζουν πως θα είναι η χρονιά των θετικών εξελίξεων.

Το καθυστερημένο πρόγραμμα του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, ενδιάμεσης λύσης, φαίνεται πως ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μέσα από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion, που έφτασε τα 600.000.000, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, «κρύβονται» κι άλλα προγράμματα τα οποία- όπως αναφέραμε και πιο πάνω- ευελπιστούν στο ΠΝ πως θα τους λύσουν τα χέρια ή αν δεν το κάνουν σίγουρα θα τους δοθεί μια τεράστια ανάσα.

Σ’ αυτό το σημείο ας βάλουμε έναν αστερίσκο και να θυμίσουμε πως πολύ πρόσφατα ένα tweet της Αμερικανικής πρεσβείας με φωτογραφία που δείχνει ελικόπτερο ΜΗ-60R Seahawk, στην φωλιά των γερακιών του ανθυποβρυχιακού πολέμου S-70 Aegean Hawk Sikorsky στο Κοτρώνι του Μαραθώνα, «φούντωσε» τα σενάρια για την αναβάθμιση του στόλου της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Μάλιστα ανώτατες πηγές του ΠΝ όταν ρωτήθηκαν για το τι πρόκειται να γίνει με τα νέα ελικόπτερα κι αν η Ελλάδα υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί με τους «Romeoυς» βαμμένους στα Ελληνικά χρώματα δεν το απέκλεισαν αντιθέτως έγνεψαν ακόμη και θετικά.

Επιπλέον με το καλημέρα του 2019, το ΠΝ πρέπει εδώ και τώρα ν’ αποφασίσει ποιος θα είναι ο μνηστήρας που προάγεται μέσα από την προσφορά που έχει καταθέσει για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Σ’ αυτή την περίπτωση σύσσωμο το ναυτικό έχει διαμηνύσει προς όλους πως μνηστήρας θα υπάρχει και κανέναν «Οδυσσέα» δεν περιμένει.

Σ’ αυτό το σημείο θα παίξει ρόλο και η μεγάλη αυτοψία του πολυπληθούς κλιμακίου που έχει αναλάβει να «ξεψαχνίσει» τις Αυστραλιανές φρεγάτες κλάσης «Adelaide». Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία γι’ αυτά τα μεταχειρισμένα πλοία, τότε με μεγαλύτερη ευκολία θα περάσουν για την απαραίτητη αναβάθμιση οι ΜΕΚΟ.

Πάντως εντός του τρέχοντος έτους θα κλειδώσει η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών του στόλου και το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στόχος για το 2019 είναι και η προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια 214 αλλά και να δοθούν τα χέρια με την εταιρία που θ’ αναλάβει την κατασκευή των νέων πλοίων του Ελληνικού πολεμικού στόλου. Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας, εκείνος που θα κλειδώσει τα Ελληνικά ναυπηγία, πολύ πιθανό να είναι αυτός που θα αναλάβει και το ναυπηγικό έργο των νέων φρεγατών.

Νέου τύπου αποβατικά που χρεώνονται μεν στο ΠΝ αλλά χρησιμοποιούνται από τις αμφίβιες και αποβατικές δυνάμεις των Πεζοναυτών, νέου τύπου περισσότερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου για τους βατραχανθρώπους, συντήρηση κανονιοφόρων, πυραυλακάτων και να τελειώσει και το βασανιστήριο μ’ εκείνες που ακόμη δεν έχουν παραληφθεί από το ΠΝ ενώ θα έπρεπε.

Ο κατάλογος με τις απαιτήσεις σίγουρα είναι μακρύς και ο δρόμος, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ούτε καν από τους όποιους μνηστήρες οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να ραίνουν αυτό τον δρόμο, δεν το κάνουν ακόμη κι ας γνωρίζουν πως θα πάρουν τα χρήματα που έχουν ζητήσει κατά τις διαπραγματεύσεις.

  • Το 2019 της Πολεμικής Αεροπορίας και οι προσπάθειες για συμφωνίες

Στην Πολεμική Αεροπορία μπορεί τα πράγματα με τα F-16 να μπαίνουν σε μια σειρά και η επερχόμενη αναβάθμιση να προχωρά, ωστόσο ο γρίφος για την τεχνική υποστήριξη των C-27 καλά κρατεί, όπως και το μέλλον για τα C-130, μια πληγή που η ηγεσία θέλει να κλείσει αλλά θα φανεί αν και κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα και ενώ όλα έδειχναν πως Ελλάδα και Γαλλία κλείνουν το θέμα των Mirage για την υποστήριξη που είναι απαραίτητη, ο φάκελος παραμένει ανοιχτός με νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν ώστε να προχωρήσει αυτή η υπόθεση.

Σε λίγο καιρό θα φανεί και ο διαγωνισμός που τρέχει για τα Super Puma ενώ όπως μαθαίνουμε το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα στοίχημα που κερδήθηκε κατά την περσινή περίοδο.

  • Αεροπορία Στρατού στα εξοπλιστικά του ΣΞ/ Στρατόπεδα στο στόχαστρο της ηγεσίας

Στον Στρατό Ξηράς τα μέτωπα είναι συνεχώς ανοιχτά, άλλωστε είναι η πολυπληθής μερίδα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι παράλογο ότι εκεί μόνο οι «χειρουργικές κινήσεις» μπορούν να βοηθήσουν.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους που τείνουν να γίνουν διαχρονικοί με τις πιέσεις που δέχεται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι τα στρατόπεδα και η λειτουργία τους.

Στόχος της ηγεσίας είναι πως εντός του έτους πρέπει τα 1596 στρατόπεδα, να μειωθούν κατά 400. Οι μελέτες ήδη έχουν ξεκινήσει, όπως και οι εισηγήσεις, μένει να φανεί αν θα υπάρξει τελική απόφαση με τις τοπικές κοινωνίες, βουλευτές, εκκλησία, φορείς κτλ να στέκονται ως τείχος προστασίας των στρατοπέδων.

Από την περασμένη χρονιά υπήρξε ένας «κουμπαράς» που φτάνει περίπου τα 27 εκατομμύρια ευρώ , μέσα από αυτά τα χρήματα το επιτελείο επιδιώκει να δώσει πράγματα απαραίτητα, κυρίως στο προσωπικό.

Σ’ ότι αφορά τα εξοπλιστικά του ΣΞ, τα Kiowa αναμένονται, τα Apache A θέλει η ηγεσία να τα υποστηρίξει μέσω Ισραήλ που έχει όλα τα ανταλλακτικά αλλά και την τεχνογνωσία αναβάθμισης έως ενός σημείου των ελικοπτέρων, Chinook θέλει κι άλλα η Αεροπορία Στρατού καθώς είναι το πιο τίμιο ελικόπτερο έως σήμερα κι έχει βγάλει τα χρήματα που έχουν δοθεί γι’ αυτό. Για τα ΝΗ-90 αναλόγως των εξελίξεων στο υπουργείο, θα φανεί και η μοίρα τους.

«Bras de Fer» για γερά νεύρα επιφύλαξε το 2018 με Τουρκία: Η ψυχραιμία της Αθήνας αποσόβησε τα χειρότερα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: