Σε δημοπρασία αριστούργημα του Τιτσιάνο που έκλεψαν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα από παλάτι της Βιέννης: Η απίστευτη ιστορία και διαδρομή ενός πίνακα

Ο πίνακας του Τιτσιάνο Rest on the Flight in Egypt Πηγή εικόνας press.christies.com




O πίνακας του Τιτσιάνο «Rest on the Flight in Egypt» των αρχών του 16ου αιώνα που κάποτε λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα και κλάπηκε ξανά τη δεκαετία του 1990, όταν ξεχάστηκε σε στάση λεωφορείου μέσα σε μια πλαστική σακούλα, πωλείται σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Η τιμή πώλησής του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 32 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη εμφάνιση του καταγράφεται στη συλλογή του Βενετού εμπόρου Bartolomeo della Nave (1571/79-1632), που περιγράφηκε το 1629 ως «mercante da droghe», του οποίου οι δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στο εμπόριο μπαχαρικών. Ο κατάλογος του Della Nave αποκαλύπτει μια εκπληκτική συλλογή που είναι απίθανο να είχε ισάξια στη Βενετία κατά τη διάρκεια της εποχής του και περιελάμβανε τουλάχιστον δεκαπέντε έργα του Τιτσιάνο, μεταξύ των οποίων και η Gypsy Madonna του 1511, Violante, η Νύμφη και ο Ποιμένας του 1570 (όλα στη Βιέννη, Μουσείο Kunsthistorisches). Καθώς και το ώριμο αριστούργημα του καλλιτέχνη του 1565-76, The Death of Actaeon, τώρα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Το 1636, η εικόνα αποτιμήθηκε στις £200 στο απόθεμα του della Naves, διπλάσιο από το ποσό για τον θάνατο του Actaeon, υποδηλώνοντας ότι τα πρώτα έργα του Titian ήταν πιο πολύτιμα από τα μεταγενέστερα αντίστοιχά τους.

Μέσω του αδερφού του Bartolomeo, Andrea della Nave, και του Basil Feilding, 2ου κόμη του Denbigh, πρεσβευτή του βασιλιά Charles I στη Βενετία, η πλειοψηφία της συλλογής αποκτήθηκε en bloc από τον κουνιάδο του τελευταίου, James, 1ο Δούκα του Hamilton. και εστάλη στην Αγγλία.

Μετά την εκτέλεση του Χάμιλτον από το κοινοβούλιο το 1649, η συλλογή πουλήθηκε στον Αρχιδούκα Λεοπόλδο Βίλχελμ της Αυστρίας, Κυβερνήτη της Ισπανικής Ολλανδίας από το 1647-1656.

Η εικόνα εμφανίζεται στο χάλκινο πάνελ του Teniers που απεικονίζει τον Αρχιδούκα Leopold Wilhelm στην Πινακοθήκη του στις Βρυξέλλες (Μαδρίτη, Museo del Prado), όπου εμφανίζεται κρεμασμένη μαζί με άλλα έργα του Titian που αποκτήθηκαν από τη συλλογή του della Nave, μεταξύ των οποίων είναι η Νύμφη και ο Ποιμένας , Violante , and his Christ and the Woman Taken in Adultery , περίπου το 1511 (Βιέννη, Kunsthistorisches Museum), ένα ημιτελές πάνελ που ο νεαρός Anthony van Dyck είχε κάνει ένα σκίτσο κατά την επίσκεψή του για να δει τη συλλογή του Βενετού εμπόρου το 1622.

Η εικόνα του Longleat παρέμεινε στην Αυτοκρατορική συλλογή – περνώντας από την καταγωγή από τον Κάρολο VI, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1685-1740), τη Βιέννη, μέχρι τη Μαρία Θηρεσία (1717-1780), την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκράτειρα, Αρχιδούκισσα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας και της Βοημίας, στον Ιωσήφ Β’, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1741-1790) – και μεταφέρθηκε στο παλάτι Belvedere στη Βιέννη το 1781, όπου λεηλατήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα το 1809 για το Μουσείο Ναπολέοντα.

Στη συνέχεια ανήκε στον Hugh Andrew Johnstone Munro του Novar (1797-1864), έναν Σκωτσέζο γαιοκτήμονα, ερασιτέχνη καλλιτέχνη και έναν από τους σημαντικότερους προστάτες του Turner. Ο Munro σχημάτισε μια περίφημη συλλογή που περιελάμβανε τη Lucretia του Rembrandt (Ουάσιγκτον, Εθνική Πινακοθήκη), το Vision of Saint Helena του Veronese (Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη) και τουλάχιστον δέκα φωτογραφίες του Bonington, εκ των οποίων η καλύτερη ήταν μια ψαραγορά κοντά στη Boulogne (Νέα Haven, Yale Centre for British Art).

Το πρώιμο αριστούργημα του Τιτσιάνο Rest on the Flight στην Αίγυπτο αποκτήθηκε από τον 4ο Μαρκήσιο του Μπαθ το 1878, πριν από περισσότερα από 145 χρόνια. Απόλαυσαν πολλές γενιές, ο πίνακας έγινε πρωτοσέλιδο το 1995 όταν τον έκλεψαν από το Longleat. Επτά χρόνια αργότερα, μετά από μια ανταμοιβή 100.000 λιρών που ανακοινώθηκε για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ασφαλή επιστροφή της φωτογραφίας, βρέθηκε το 2002 σε μια τσάντα μεταφοράς στο Μεγάλο Λονδίνο, μείον το πλαίσιο, από έναν κορυφαίο ντετέκτιβ τέχνης της εποχής – τον ​​αείμνηστο Charles Hill, πρώην αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο Βενετός ζωγράφος της Αναγέννησης Tiziano Vecelli (1488/90-1576), γνωστός ως Τιτσιάνο, πιστεύεται ότι ζωγράφισε το έργο τέχνης γύρω στο 1510, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να είναι πίνακας του 1508-1509.

«Αυτό το υπέροχο πρώιμο αριστούργημα του Τιτσιάνο είναι ένα από τα πιο ποιητικά έργα της νιότης του. Έχοντας περάσει από τα χέρια αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτός ο μαγικός πίνακας έχει τη σπάνια φήμη ότι έχει κλαπεί όχι μία αλλά δύο φορές – πρώτον από τον Ναπολέοντα και δεύτερον τη δεκαετία του 1990. Είναι τιμή μας που μας εμπιστεύτηκαν να φέρουμε αυτόν τον σημαντικό και όμορφα διατηρημένο πίνακα στην αγορά του Λονδίνου τον φετινό Ιούλιο» δήλωσε ο Ορλάντο Ροκ πρόεδρος του Christie’s στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πίνακας θα πωληθεί σε δημοπρασία έργων μεγάλων ζωγράφων που διοργανώνεται στις 2 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Για να δει κάθε ηλιακή έκλειψη από το 1998: Μια Τεξανή έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, τη Δευτέρα θα τη δει από το σπίτι της, στο Ντάλας του Τέξας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: