Τρεις φορές το Δικαστικό Συμβούλιο αρνήθηκε την αναβάθμιση της κατηγορίας για το Μάτι: Τώρα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά τη διερεύνηση άσκησης έφεσης

Συγγενείς έξω από το δικαστήριο όπου διεξαγόταν η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Παραγγελία στη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά του σκέλους της απόφασης για το Μάτι με το οποίο αθωώθηκαν χθες 15 κατηγορούμενοι απέστειλε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών η κυρία Αδειλίνη αναφέρει:

«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Επίσπευση της καθαρογραφής

Την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018.

Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον ‘Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Η απόφαση και οι αντιδράσεις

Από το δικαστήριο κηρύχθηκαν χθες ένοχοι οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν το μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα.

Επίσης, όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους έξι από τους 21 κατηγορούμενους σε ποινές φυλάκισης από 3 έτη έως 111 χρόνια, ωστόσο στη συνέχεια αποφάσισε τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές, εξαγοράσιμες κατά 10 ευρώ την ημέρα.

Επί της ουσίας, οι καταδικασθέντες εφόσον καταβάλλουν τις χρηματικές ποινές ύψους περίπου 38.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν εκτίσει την ποινή τους.

Μετά την δικαστική απόφαση υπήρξε θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων και όχι μόνο, και έκαναν λόγο για ποινές – χάδια».  Υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από τους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η άρνηση αναβάθμισης

Πάντως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σύμφωνα με τον εφαρμοστέο νόμο (Ποινικός Κώδικας του 2019) φαίνεται πως επέβαλε την ανώτατη των ποινών, όπως αυτή ορίζεται για πλημμεληματικές πράξεις (άρθρο 94 ΠΚ), ενώ εκ του νόμου (Ποινικός Κώδικας πριν 2019) ήταν δέσμιο ως προς τη μετατροπή των ποινών σε χρηματική, βάση του άρθρου 82 ΠΚ.

Αυτό βέβαια δεν καθιστά ανεύθυνη τη Δικαιοσύνη. Τρεις φορές ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης διαβίβασε τη δικογραφία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας ζητώντας την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακουργηματική θανατηφόρα έκθεση για στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφέρθηκε σε μη αξιοποίηση των εναέριων μέσων, σε ελλιπή κινητοποίηση των Αρχών, σε ανεπαρκή επίγεια μέσα και σε ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και απομάκρυνσης. Όμως οι προσπάθειες του ανακριτή ώστε να παραπεμφθούν κατηγορούμενοι σε δίκη και για κακουργηματικές πράξεις, δεν ευοδώθηκαν.

Παρά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να ξεκινήσει κυρία ανάκριση, τελικά ασκήθηκε έφεση κατά του σχετικού βουλεύματος από την Εισαγγελία, με αποτέλεσμα τελικά να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής καθείρξεων, οι οποίες ενδέχεται και να οδηγούσαν ορισμένους καταδικασθέντες στη φυλακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάλος με την απόφαση για το Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου να μην παραγραφούν αδικήματα * Μόνον η Δικαιοσύνη αποφασίζει, λέει η κυβέρνηση – Με νόμο ΣΥΡΙΖΑ έγινε η δίκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: