Ήχοι εκρήξεων στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ άρχισε να αντιμετωπίζει την επίθεση: Το Ιράν εξαπέλυσε περί τα100 drones και πυραύλους Cruise, ορισμένοι ήδη καταρρίφθηκαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Φωτογραφία από βίντεο του CBS News




Το Ιράν εξαπέλυσε 100 drones και πυραύλους Cruise κατά του Ισραήλ. Ορισμένοι καταρρίφθηκαν επάνω από την Συρία και την Ιορδανία, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV.

Ηχοι εκρήξεων ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους οποίους τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε εναέριες αναχαιτίσεις. Λίγα λεπτά πριν, οι σειρήνες είχαν ηχήσει στην πόλη. Το Ισραήλ, σε συνεργασία με τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς έχουν καταρρίψει ήδη αρκετά drones και αρκετούς πυραύλους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους που δεν αποκάλυψαν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.

Η επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ συνιστά «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος. Παρακολουθούμε από κοντά τα φονικά drones που εστάλησαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Πρόκειται για μία σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ότι και άλλα κύματα drones κατά του Ισραήλ είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

Το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου περισσότερα των 100 drones κατά του Ισραήλ και νέα «κύματα drones» μπορεί να ακολουθήσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Απόψε εντοπίσαμε περισσότερα από 100 drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ», είπε και πρόσθεσε: «Θα ήταν πιθανόν να δούμε και άλλα κύματα drones στην πορεία».

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πριν από λίγο τους κατοίκους των περιοχών των υψιπέδων του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και της Εϊλάτ να είναι έτοιμοι να σπεύσουν στα καταφύγια αν χρειαστεί και να μην απομακρύνονται από αυτά.

Τα υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 και έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Στη Νεβατίμ βρίσκεται βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Στα προάστια της Ντιμόνα βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.

Η Εϊλάτ βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ θα διαρκέσει «πιθανόν» «πολλές ώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριεν Γουότσον επαναδιατυπώνοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς «τον λαό του Ισραήλ».

«Η επίθεση αυτή θα διαρκέσει πιθανόν πολλές ώρες», δηλώνει σε ανακοίνωση η Αντριεν Γουότσον προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την «άμυνα» του Ισραήλ κατά «των απειλών αυτών από το Ιράν».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα απευθύνει διάγγελμα, διαψεύδοντας την πληροφορία που ανέβασε προηγουμένως στο Χ δημοσιογράφος του CNN.

Οι Φρουροί της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν— ανακοίνωσαν μετά τα μεσάνυχτα πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε εκ νέου ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ εναντίον του Ισραήλ.

«Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και είναι εμφανώς απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

Ο υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρος της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικλαούμενο ιρανικές πηγές.

Σημειώνουμε ότι δe\εκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας.

Τα Drones με κατεύθυνση το Ισραήλ πέρασαν επάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

  • Ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει την «ακλόνητη δέσμευση» των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα (χθες) το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Λίβανος ανακοίνωσε πριν από λίγο το κλείσιμο του εναέριου χώρου του και την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Ο εναέριος χώρος του Λιβάνου έχει κλείσει για όλα τα αεροσκάφη (..) ως προσωρινό μέτρο για προληπτικούς λόγους», ανέφερε ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Αλί Χαμία σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από τη 01:00 έως τις 07:00 το πρωί της Κυριακής.

Οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τεχεράνη, Iran
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon

Hellas Journal: Η κατοχική Τουρκία δεν επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να “πετάξει” πάνω από το έδαφος της: Ο Ερντογάν λέει ΟΧΙ για να μην πληγεί το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: