«Τα σύνορα των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στον Παναμά»: Το κλείσιμο της ζούγκλας του Νταριέν από οπου περνούν οι μετανάστες υπόσχεται το φαβορί των Προεδρικών εκλογών στη χώρα

Groups of people participate in a march to the National Assembly to demand measures against the rise in fuel prices from the government of Panama’s in Panama City, 12 July 2022. EPA, Bienvenido Velasco




Ο υποψήφιος για την προεδρία του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δελφίνος του πρώην προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι και φαβορί κατά δημοσκοπήσεις των εκλογών της 5ης Μαΐου, υποσχέθηκε χθες Τρίτη να «κλείσει» την πρόσβαση στη ζούγκλα του Νταριέν για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

«Θα κλείσουμε το Νταριέν και να επαναπατρίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπως πρέπει, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο κ. Μουλίνο σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στο Λας Μανιανίτας, εργατικό προάστιο της πρωτεύουσας.

Η αφιλόξενη ζούγκλα του Νταριέν, με μήκος 266 χιλιομέτρων κι επιφάνεια 5.750.000 στρεμμάτων, εκτείνεται στην περιοχή των συνόρων Κολομβίας-Παναμά.

Τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε μέρος της οδού που παίρνουν οι μετανάστες που ξεκινούν από χώρες της Λατινικής Αμερικής κι επιδιώκουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή.

Πάνω από 520.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες της Βενεζουέλας, διέσχισαν αυτή την επικίνδυνη ζούγκλα το 2023. Φέτος, έχουν περάσει τα σύνορα ήδη πάνω από 120.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Τα σύνορα των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον «στον Παναμά» και «όχι στο Τέξας» και γι’ αυτό «πρέπει να εργαστούμε σε τριμερές επίπεδο» (οι ΗΠΑ, η Κολομβία και ο Παναμάς), και «πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο Παναμάς δεν είναι χώρα διέλευσης» προσφύγων, επέμεινε ο κ. Μουλίνο, άλλοτε υπουργός Ασφαλείας του κ. Μαρτινέλι (2009-2014).

Ο 64χρονος δικηγόρος δεν διευκρίνισε ποια μέτρα εννοεί να λάβει για να «κλείσει» τη ζούγκλα του Νταριέν.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παναμάς, Παναμάς 

Στο Κατάρ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Διαρροές ότι θα συναντηθεί και με την ηγεσία της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: