«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να διαμορφώνουν πολιτική»: Αντιδράσεις στην Ελβετία μετά την καταδίκη της χώρας για την κλιματική αλλαγή

epa10273095 A train of the Rhaetian Railway (RHB) is on its way to set a world record for longest passenger train, in Berguen, Switzerland, 29 October 2022. The 1.91-kilometer-long train is on a journey on the UNESCO world heritage track from Preda to Alvaneu. The train consists of 100 wagons and four engines. The old-world-record of 1732,9 meters dates back to 1991. EPA/YANIK BUERKLI TILT SHIFT LINSE




Μεγάλες εφημερίδες στην Ελβετία επέκριναν σήμερα τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που καταδίκασε την κυβέρνηση της χώρας για την αδράνειά της να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Χθες, Τρίτη, το ΕΔΔΑ, με έδρα το Στρασβούργο, έκρινε υπέρ μιας ομάδας ηλικιωμένων Ελβετίδων οι οποίες είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους.

Η ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, επεδίωκε το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ πιθανόν να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη και αλλού δημιουργώντας δεδικασμένο για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα δικαστήρια αντιμετωπίζουν την αύξηση προσφυγών για το κλίμα με επιχείρημα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ώρα που περιβαλλοντικές οργανώσεις γιόρταζαν αυτή τη νίκη τους, αρθρογράφοι σε μεγάλες ελβετικές εφημερίδες εξέφραζαν την ανησυχία ότι η δικαστική εξουσία άρχισε να εμπλέκεται σε πολιτικές αποφάσεις.

«Παράλογη απόφαση κατά της Ελβετίας: το Στρασβούργο επιδιώκει να χαράξει περιβαλλοντική πολιτική από τα έδρανα των δικαστών», έγραψε η κεντροδεξιά εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ακτιβιστική νομολογία» η οποία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο «για κάθε είδους προσφυγές», η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι ενάγουσες ηλικιωμένες Ελβετίδες ήταν τελικά πιόνια του περιβαλλοντικού λόμπι, το οποίο χρησιμοποίησε το ΕΔΔΑ για να παρακάμψει τη δημοκρατική συζήτηση.

Η Ελβετία έχει δεσμευθεί να περιορίσει την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η κυβέρνηση είχε προτείνει αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όμως οι ψηφοφόροι τα απέρριψαν με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 2021.

Με τίτλο «Δεν θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη» η εφημερίδα Blick χαρακτήρισε «αμφισβητούμενη» την απόφαση και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να βαθύνει τις διαφωνίες για την κλιματική πολιτική.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα Tages- Anzeiger εκτίμησε σε άρθρο της ότι η δημοκρατία θα δεχθεί πιέσεις, αν τα δικαστήρια αρχίσουν να διαμορφώνουν πολιτική.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα του 2021, η εφημερίδα σημείωσε ότι με την απόφασή του το δικαστήριο ενδέχεται να επιβεβαιώσει τη διαδεδομένη άποψη ότι αναμιγνύεται στις αποφάσεις ενός κράτους.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέρνη, Ελβετία  

Η νίκη των «γιαγιάδων» στο ευρωπαϊκό δικαστήριο: Σε μια απόφαση – σταθμό, έκρινε ότι η ολιγωρία απέναντι στην κλιματική αλλαγή πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: